Het dilemma van stadsontwikkeling: Kortrijk kiest groen boven grijs in Heule

Kortrijk heeft besloten een verkavelingsaanvraag voor de bouw van appartementen in Heule af te wijzen ten gunste van een groene fiets- en wandelcorridor. Deze beslissing is genomen in lijn met het stadsvernieuwingsproject Konnector en de bredere doelstellingen rond de bouwshift.

De afweging van een verkaveling

In de kronkelende straten van Heule, een schilderachtig deel van Kortrijk, werd een besluit genomen dat het lokale landschap voor altijd zal veranderen. Het college van burgemeester en schepenen heeft op een blauwe maandag de toekomst van een royale lap grond van 10.400 m² in de Kortrijksestraat besloten. Niet voor een cluster van zes appartementen zoals voorgesteld, maar als een groen symbool voor duurzame stadsplanning.

Een ruimte ongeschikt voor bouw, maar ideaal voor dromen

Dicht bij het geroffel van treinwielen en verstopt in een tweede bouwlijn, het perceel in kwestie was nooit echt ideaal voor appartementsgebouwen. De toegankelijkheid is een uitdaging, geperst als het is naast een levendige spoorweg.

Groen verbindt, waar wegen splijten

Maar waar sommigen een hindernis zien, ziet Kortrijk een kans. Met torenhoge ambities smeedt de stad plannen om van deze omgeving een weelderige fiets- en wandelcorridor te maken. Een natuurlijke brug die levendige plekken zoals het bruisende stadscentrum, sportcentrum De Wembley en het sereen Ghellinckpark in Bissegem met elkaar verbindt. Wat ooit een strook was gereserveerd voor brullende motoren van de N328, zal nu zingen met het gelach van spelende kinderen, gefluister van wandelaars en het melodieuze getjilp van vogels. Dit wordt de plek waar buurtbewoners, jong en oud, elkaar tegenkomen en verhalen delen, waar kinderen de vrijheid hebben om te rennen en te spelen, en waar de gemeenschap groeit. De eerste stappen van deze transformatie zijn gepland voor het komende herfstseizoen.

Een verklaring van een visionair

Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsbeleid, verwoordt het kernachtig: “Deze beslissing is een statement. We kiezen voor de behoud van groene oases in Heule, in lijn met de waarden van de bouwshift en de visionaire ambities van het stadsvernieuwingsproject Konnector.”

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be