Het Definitieve Afscheid van Bea Van der Maat: Een Ster Schittert Minder aan de Hemel van de Vlaamse Showbizz

Het Einde van een Tijdperk

Het was op een gewone donderdag dat de koude hand van de dood een van Vlaanderens meest geliefde persoonlijkheden omklemde. De flamboyante Bea Van der Maat, wie haar naam heeft geschreven met gouden letters in de annalen van de Vlaamse showbizz, heeft het aardse voor het eeuwige ingeruild.

Van der Maat, gekend als het stralende gezicht van het iconische ‘Tien om te zien’, is niet meer. Haar carrière als presentatrice aan de zijde van Willy Sommers van 1989 tot 1996 is voor velen onder ons een nostalgisch ankerpunt, tot ze werd opgevolgd door Anne De Baetzelier.

Van Rock Rally tot Belpop Onsterfelijkheid

Maar voor de schijnwerpers van de televisie haar rijkdom brachten, schitterde Bea al op het muzikale podium. De eerste tonen van haar melodieuze roem kwamen met de groep Chow Chow, waarmee ze in 1984 de finale van Humo’s Rock Rally wist te bereiken. Toch, het was met haar opvolgende band, Won Ton Ton, dat de sterren zich pas echt gunstig voor haar schaarden.

Hun hit ‘I Lie and I Cheat’ werd niet alleen een onsterfelijke Belpopklassieker, maar leidde haar en haar levenspartner Jan Biesemans ook bijna naar de muzikale stranden van Amerika. De melodie van het succes bracht hen tot in New York, waar ze mochten optreden voor een publiek van Amerikaanse platenfirma’s. De glans van het Amerikaanse avontuur werd echter getemperd door de komst van hun eerste kind. Het soloalbum ‘Thin Skinned’, dat ze in 1996 uitbracht, was het passende sluitstuk van haar muzikale odyssee.

Van ‘Dag Coco’ tot ‘Rare Streken’

Na haar muzikale en presentatieavonturen op VTM, zette Van der Maat haar carrière voort met ‘Dag Coco’ en ‘Studio Gaga’, waarmee ze haar affiniteit met dieren en spelletjesprogramma’s deelde. Ze presenteerde ook ‘Rare Streken’ op Canvas, dat toen net van start ging.

Haar acteertalent schitterde eveneens op het zilveren scherm in de films ‘Koko Flanel’ (1990) en ‘Max’ (1994), waar ze naast grote namen zoals Urbanus en Jacques Vermeire speelde. Desalniettemin ruilde ze in de vroege jaren 2000 de schijnwerpers in voor het krijtje van een lerares Engels in een school in Keerbergen.

Bea laat een liefhebbende echtgenoot, Jan Biesemans, en twee kinderen achter, en wordt overleefd door haar nicht Mitta Van der Maat, die beroemd werd als Maria Backeljau in de Vlaamse comedyreeks ‘De Familie Backeljau’. Haar overlijden is een groot verlies, niet alleen voor haar familie en geliefden, maar voor heel Vlaanderen dat haar omarmd heeft als een van haar meest geliefde sterren.

( Tekst Andy Vermaut vanuit Londen en Serge Jansen van www.westnieuws.be )