Het conservatorium van Kortrijk: Dansen op de vleugels van vernieuwing

Het Kortrijkse conservatorium heeft haar dansprogramma verfrist met een breder aanbod en een unieke samenwerking met Passerelle. Ook heeft het een nieuwe dansruimte geïntroduceerd in het Groeningeheem.

Innovatieve wendingen in danseducatie

Het ritme van het nieuwe academische jaar heeft de poorten van het Kortrijkse conservatorium geopend, waarbij de blik nu gericht is op een verfrist en gevarieerder dansprogramma. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een markante samenwerking met Passerelle en de introductie van een gloednieuwe dansruimte, genesteld in het hart van het Groeningeheem.

Transformatie in opleidingsbenadering

Tot dusver werden tweedegraads studenten twee uur lang ondergedompeld in de kunst van de klassieke dans. Maar een wind van verandering waait nu door de gangen van het conservatorium. Deze studenten zullen nu genieten van een gelijke verdeling tussen klassieke en hedendaagse dans, en dit alles binnen het hoofdgebouw, waardoor een soepele overgang tussen verschillende lessen mogelijk is.

De ‘Springveertjes’, jonge enthousiastelingen in de eerste graad, zullen hun horizon verbreden. Naast het verkennen van de klassieke dansstijl, zullen ze nu ook worden geïntroduceerd in hedendaagse en zelfs hiphop dansvormen. Een extra klasse voegt zich toe aan hun gelederen, waardoor basisschool Sint-Paulus leerlingen een naadloze overgang hebben naar dansinitiaties na hun reguliere schooluren.

Het verdiepen van dansvaardigheden wordt verder aangemoedigd in de derde en vierde graad met de introductie van niveaugroepen. Hier zullen studenten gedurende drie opeenvolgende jaren binnen dezelfde groep dansen, en samen met hun toegewijde leerkrachten een intensief traject afleggen.

Bijzondere banden met Passerelle

Voor die jonge talenten met sterren in hun ogen en ambitie in hun harten, biedt de samenwerking met Passerelle een gouden kans. Deze unieke Vlaamse vzw, met een diepe focus op participatie, jeugd en dans, zal een deel van hun opleiding ondersteunen. Het biedt de studenten de gelegenheid om te werken met gerenommeerde choreografen uit zowel binnen- als buitenland.

Een nieuwe thuishaven voor dans

In het Groeningeheem vinden dansliefhebbers een nieuwe oase. Met de toevoeging van een tweede danszaal wordt het conservatorium steeds meer een centrum voor danseducatie. Deze legendarische ruimte, voorheen bekend als Bill’s Gym, krijgt nu een nieuw elan.

Het ritme van inschrijvingen gaat door

Het conservatorium nodigt potentiële studenten uit om zich tot eind september in te schrijven en de magie van muziek, woord en natuurlijk dans te verkennen. De toewijding van Erik, gecombineerd met het visionaire leiderschap van Pol, zet de dans op een verhoogd podium binnen het conservatorium.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be