Hendrik Braet gekroond tot Stadsfotograaf van Oostende

Hendrik Braet is benoemd tot Stadsfotograaf van Oostende 2024, na het winnen van een fotowedstrijd geïnspireerd door James Ensor. Zijn werk, samen met dat van andere finalisten, wordt tentoongesteld in de Anglicaanse Kerk en later in de Nieuwe Gaanderijen, waarbij zijn unieke kijk op de stad in de schijnwerpers staat.

In een stad die bruist van cultuur en diversiteit, heeft Oostende een nieuwe Stadsfotograaf: Hendrik Braet. Na een spannende competitie, die liep van 30 maart tot 30 september 2023, heeft een deskundige jury hem uitgeroepen tot winnaar, waarmee hij de fakkel overneemt van Jürgen Vanhoof voor het jaar 2024.

Een wedstrijd geïnspireerd door James Ensor

De fotowedstrijd, een initiatief van de stad Oostende, stond dit jaar in het teken van James Ensor. Fotografen werden uitgenodigd om hun interpretatie van Ensors invloed op Oostende vast te leggen, een uitdaging die velen met beide handen aangrepen. De schepen van Vrije Tijd, Bart Plasschaert, benadrukte het belang van de wedstrijd als een manier om de evolutie van de stad te documenteren en de verbondenheid tussen de inwoners te versterken.

De keuze voor Hendrik Braet

De jury, bestaande uit Kim Vlaeminck, Nick Decombel, Jelle Vermeersch en Peter Defurne, was unaniem in hun beslissing. Hendrik Braet, met zijn vermogen om alledaagse momenten om te zetten in krachtige composities, wist de jury te overtuigen van zijn talent om de essentie van Oostende vast te leggen. “Hendrik heeft een uniek oog voor het detail dat de ziel van onze stad weerspiegelt”, aldus Peter Defurne.

Exposities in de schijnwerpers

De werken van Braet, samen met die van vijftien andere topfotografen, zullen te zien zijn in de Anglicaanse Kerk van 9 tot 24 februari 2024. Deze tentoonstelling biedt bezoekers een unieke kijk op de talenten die de stad rijk is. Braet zelf zal later in het jaar een solo-expositie houden in de Nieuwe Gaanderijen, waar zijn werk van 16 oktober tot 10 december 2024 te bewonderen is.

Een platform voor talent

De titel van Stadsfotograaf van Oostende is niet alleen een erkenning van Braets artistieke vaardigheden, maar ook een platform om zijn visie op de stad te delen met een breder publiek. Met de steun van de stad en de culturele sector, biedt deze rol hem de unieke kans om bij te dragen aan het visuele erfgoed van Oostende.

(Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be)