Harelbeke’s nieuwe groene hart: Harelbeke beschermt natuur door cruciale aankoop

Harelbeke zet een grote stap in haar ecologische visie met de aankoop van een belangrijk perceel in Stasegem. Deze actie, onderdeel van het Groenplan en het Blue Deal-project, benadrukt de inzet van de stad om groene en natte natuur in het stadscentrum te behouden en te beschermen tegen stedelijke ontwikkeling. Het stadsbestuur bevestigt hiermee haar toewijding aan een duurzamere en groenere toekomst voor Harelbeke.

Datum en tijd: 21 november 2023, 12:30 uur
Locatie: Politieke Gevangenenstraat 12, Harelbeke

Groenplan wordt Realiteit

In 2020 werd in Harelbeke een ambitieus Groenplan goedgekeurd, een toekomstgerichte visie die zich richt op het behoud en de versterking van groen en natuur in de stad. Dit plan, een symbool van ecologisch bewustzijn en stedelijke vernieuwing, is nu een stap dichter bij de realisatie gekomen met de recente aankoop van een essentieel perceel in Stasegem.

Cruciale samenwerking voor duurzame toekomst

Deze vooruitstrevende zet is onderdeel van het Blue Deal-project, geleid door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Dit initiatief ondersteunt stedelijke projecten die gericht zijn op het uitbreiden van natte natuur, ontharding, en het bevorderen van waterinfiltratie. Het ‘Groendreef’-project in Stasegem, niet te verwarren met de al bestaande Groendreef, markeert een cruciale stap in deze samenwerking.

Een groene oase in het stadshart

De stad Harelbeke heeft, in overleg met de VLM, een perceel van 3.650 m² in het hart van Stasegem aangekocht. Schepen Tijs Naert benadrukt het belang van deze aankoop: “We hebben in het centrum van Stasegem een unieke kans gegrepen om een uitgestrekt gebied van groene en natte natuur veilig te stellen. Door deze investering garanderen we dat dit gebied onaangetast blijft door stedelijke ontwikkeling, waardoor de natuurlijke schoonheid behouden blijft voor toekomstige generaties.”

Bevestiging van betrokken stadsbestuur

Dit initiatief weerspiegelt de toewijding van het stadsbestuur aan het behoud van natuurlijke gebieden, in lijn met het Groenplan en de strategische visie van Harelbeke. “Dit is niet alleen een belofte, maar ook een daadwerkelijke actie die aantoont dat we onze plannen voor een groenere stad serieus nemen,” voegt schepen Naert toe.

Contactgegevens voor Meer Informatie

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen