Harelbeke’s hart bloeit op: Marktplaats transformeert binnenkort tot groene oase

De stad Harelbeke transformeert haar marktplein in een tijdelijke ‘Markttuin’, een project dat natuur, spel en ontmoeting samenbrengt in het hart van de stad. Dit initiatief is een reactie op de behoefte aan meer groene, leefbare ruimtes en draagt bij aan de klimaatresilientie van de stad. De Markttuin nodigt uit tot verbinding en biedt een frisse kijk op stedelijke ontwikkeling en gemeenschapszin.

In de dynamische stroom van verandering heeft Harelbeke een stilistisch en duurzaam antwoord gevonden op de groeiende vraag naar natuur in de stad. Het lokale bestuur onthult plannen voor een tijdelijke ‘Markttuin’, een groene metamorfose van het marktplein, gepland vanaf 15 juni tot aan de vooravond van het Stadsfestival in september.

Een frisse wind waait door het stadscentrum

Na de herinrichting van het marktplein in 2022, resoneerde de stem van Harelbeke’s gemeenschap en handelaren luid en duidelijk: een hunkering naar meer groen en ruimte voor beleving. De ‘Markttuin’ verwezenlijkt deze droom met zit- en picknickbanken temidden van speelruimten en een variëteit aan flora en bomen die niet alleen schaduw werpen maar ook een natuurlijke verkoeling brengen in het stedelijk landschap. “Deze tuin blijft tot net voor het Stadsfestival, ons cadeau aan de stad,” deelt schepen Tijs Naert mee.

Een antwoord op klimaat en gemeenschap

Dit initiatief staat niet op zichzelf maar is een weerklank van een grotere behoefte aan duurzame en leefbare stadsruimtes. De ‘Markttuin’ in Harelbeke is een creatieve invulling die verder gaat dan enkel esthetiek; het biedt verkoeling tijdens de steeds hetere zomers en versterkt de gemeenschapszin. Voor de wekelijkse markt is er een uitbreiding gepland naar de Vrijdomkaai, waarbij de trouwe marktbezoekers hun geliefde kramen gemakkelijk kunnen vinden dankzij doordachte acties en bewegwijzering.

Parkeren en participatie

Met de komst van de markttuin verdwijnen tijdelijk enkele parkeerplaatsen op het plein, maar alternatieve parkeermogelijkheden worden zorgvuldig aangeboden langs de Vrijdomkaai en in nabijgelegen straten. Het project nodigt uit tot dialoog en experiment, waarbij het stadsbestuur actief de feedback van zowel inwoners als bezoekers zal verzamelen. “Wij hopen dat iedereen, bewoner of bezoeker, zijn hart kan ophalen in deze groene ontmoetingsplaats,” verklaart burgemeester Alain Top.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be