GUUSJE, een verhaal van verwaarlozing naar hoop dankzij de hulp van MLM-Bullies

Het bakkersduo Roland Goethals en Isabelle Vanhaecke hebben hun handen vol, niet alleen met bakken maar ook met het opvangen en verzorgen van kwetsbare Franse en Engelse bulldogs via hun stichting MLM-Bullies. Hun liefde voor deze honden heeft al honderden bulldogs een nieuw thuis gegeven.

TURNHOUT/RAMSKAPELLE – Afgelopen vrijdag, 25 augustus, heeft de bekende MLM-Bullies stichting een noodoproep beantwoord en de handen uitgestoken naar GUUSJE, een ernstig verwaarloosd Frans bulletje van 2017.

GUUSJE werd oorspronkelijk op 12 juli binnengebracht bij het dierenasiel van Veeweyde in Turnhout, na een inbeslagname wegens verwaarlozing. Bij medisch onderzoek werden meerdere ernstige gezondheidsproblemen vastgesteld, variërend van ondervoeding en ernstige diarree tot huidaandoeningen en een tumor bij zijn oor.

Het asiel gaf gisteren publiekelijk aan dat zij niet de middelen, tijd of ruimte hebben om GUUSJE’s uitgebreide medische behoeften aan te pakken. Roland en Isabelle, oprichters van de MLM-Bullies, besloten onmiddellijk in te grijpen, aangedreven door hun diepgaande toewijding aan honden in nood.

Het paar heeft aangeboden GUUSJE volledig over te nemen, zijn noodzakelijke medische behandelingen te bekostigen en hem een veilige haven te bieden voor zijn revalidatie. Met de steun van hun gemeenschap zijn ze vastbesloten om fondsen te werven voor GUUSJE’s herstel. “Een “gruwelijke mens” heeft gefaald, en daarom zijn wij het nu als “fatsoenlijke mens en dierenvriend” aan GUUSJE verplicht,” verklaart het duo.

Ondertussen werd GUUSJE opgehaald bij het asiel van Turnhout en gebracht naar het opvanghuisje van MLM-Bullies. Verdere medische plannen zullen later deze week worden bepaald in samenwerking met hun vertrouwde dierenkliniek, Anicura.

MLM-Bullies heeft hun waardering uitgesproken voor het dierenasiel van Veeweyde voor hun bereidwilligheid om samen te werken en hun initiële zorg voor GUUSJE. Ze hebben echter ook hun bezorgdheid geuit over de houding van sommige dierenhulporganisaties. “In rescue hebben we nochtans allemaal hetzelfde doel, namelijk: ‘hondjes in nood helpen’,” benadrukt Isabelle.

De stichting roept op tot eenheid en samenwerking binnen de dierenhulp gemeenschap. Verdere updates over GUUSJE’s toestand worden verwacht zodra hij zich heeft gevestigd bij MLM-Bullies.

Hartverwarmende heldendaden van een bakkersduo: Van versgebakken brood tot een veilig thuis voor bulldogs

Ramskapelle, Nieuwpoort

Wanneer het geroezemoes van de ontwakende stad zich vermengt met de geur van versgebakken brood, is er een echtpaar in Nieuwpoort dat meer doet dan alleen bakken. Roland Goethals (58) en Isabelle Vanhaecke (53) combineren hun liefde voor het bakkersambacht met een nobele missie: kwetsbare Franse en Engelse bulldogs een tweede kans bieden.

Dagelijkse devotie

Roland en Isabelle, eigenaars van bakkerij De Franse Bakker, beëindigen hun werk in de vroege ochtenduren. Maar hun dag eindigt daar niet. Ze wijden hun vrije tijd aan de verzorging van bulldogs via hun stichting MLM-Bullies. Bij hen thuis is het altijd een drukte van belang met tien rondsnuffelende bulldogs.

De ruime tuin van hun huis in het pittoreske Ramskapelle dient als speelterrein voor de honden. De liefde en toewijding die het echtpaar aan deze dieren schenkt, zijn niet onopgemerkt gebleven.

De geboorte van een belofte

De reis van MLM-Bullies begon met een tragedie. Een noodlottig ongeluk bracht Maurice, hun geliefde Engelse bulldog, op de rand van de dood. Isabelle, diep geraakt door de fragiliteit van het leven, deed een belofte: als Maurice zou overleven, zou ze zich wijden aan de zorg voor andere bulldogs in nood. De herstelperiode van Maurice werd een keerpunt voor het echtpaar.

De reis van MLM-Bullies

Gedreven door hun belofte, richtten ze MLM-Bullies op, vernoemd naar hun vier bulldogs: Maurice, Lewis, Max en Barry. Sinds de oprichting in 2019 hebben ze al driehonderd bulldogs geholpen. Via hun Facebookgroep, die een indrukwekkend aantal van 35.000 volgers heeft, worden ze op de hoogte gehouden van honden in nood.

Isabelle spreekt met ernst over de problemen van dit specifieke hondenras. Het impulsief aankopen van bulldogs door ongeïnformeerde eigenaars heeft geleid tot vele ongewenste en ongezonde honden. Maar dankzij MLM-Bullies krijgen deze honden een nieuwe kans op geluk.

Meer dan alleen een bakkersduo

Het lijkt bijna onmogelijk dat een bakkerskoppel, zo druk met hun eigen zaak, zoveel kan geven aan deze nobele zaak. Maar liefde kent geen grenzen, en de toewijding van Roland en Isabelle aan hun honden is daar het levende bewijs van.

De toekomstige uitdaging

Hun nieuwste uitdaging is de jonge puppy Stitch, die een dure operatie nodig heeft om te overleven. De financiële en emotionele investering die het echtpaar voor deze honden over heeft, is bewonderenswaardig.

Menselijke verantwoordelijkheid

Binnen de context van zorgzaamheid en mededogen kunnen we filosoferen over de aard van menselijke verantwoordelijkheid. De acties van Roland en Isabelle roepen vragen op over de plicht van de mens tegenover andere levende wezens. Is het onze ethische verantwoordelijkheid om voor kwetsbare wezens te zorgen, of is dit slechts een keuze die gebaseerd is op individuele voorkeuren en gevoelens? Hun toewijding aan de bulldogs weerspiegelt een diepe geloof in intrinsieke waarde en wederzijdse verantwoordelijkheid tussen mens en dier.

Helpen werkt therapeutisch

Het trauma van het bijna verliezen van Maurice kan een krachtige katalysator zijn geweest voor het echtpaar om hun stichting op te richten. Psychologisch gezien kan een dergelijke ervaring leiden tot een behoefte om betekenis te geven aan de gebeurtenis en anderen te helpen om soortgelijk verdriet te voorkomen. Het oprichten van MLM-Bullies kan ook therapeutisch hebben gewerkt voor Roland en Isabelle, hen een gevoel van doel en voldoening geven, en hen helpen om het trauma te verwerken.

Nalatigheid van sommige hondeneigenaren

Het feit dat er zoveel ongewenste en ongezonde bulldogs zijn, suggereert dat er mogelijk sprake is van nalatigheid of mishandeling door sommige hondeneigenaren. Het impulsief kopen van bulldogs en ze vervolgens in de steek laten, kan gezien worden als een schending van dierenwelzijnswetten. Roland en Isabelle’s werk helpt niet alleen om deze honden te redden, maar werpt ook licht op grotere juridische en ethische kwesties rondom dierenwelzijn. Er kan worden gepleit voor strengere wetten en regelgeving omtrent het fokken en verkopen van bulldogs, gezien hun specifieke gezondheidsproblemen en de noodzaak van een toegewijde zorg.

( Tekst eigen berichtgeving Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be en verder in het tweede deel ook een samenvatting van het prachtige artikel van Gudrun Steen in Het Laatste Nieuws van zaterdag 26 augustus 2023 )