(G)roeiende schimmen van armoede in België

De schaduw van crack en dakloosheid breidt zich uit in België, waarbij het Zuidstation een cruciale rol speelt. Terwijl handhavers proberen de symptomen aan te pakken, wijzen experts op de groeiende armoede als de onderliggende oorzaak.

Het stilzwijgende gevecht tegen crack en dakloosheid

12 augustus 2023, 14:00, Zuidstation, België

Bij het krieken van een zonovergoten namiddag vult de lucht zich met de fluisteringen van reizigers, de wielen van rolkoffers en het lichte briesje van een passerende metro. De façade van het Zuidstation in België is onmiskenbaar, maar wat zich achter de coulissen afspeelt, vertelt een duisterder verhaal.

Verborgen problemen

De groei van de daklozenbevolking in België is niet te ontkennen. Met hen komt een verontrustende toename van het gebruik van crack, een verdovend middel dat de diepten van de ziel beroert en het leven in zijn greep houdt. Dit schrijnende fenomeen kan worden waargenomen bij de ingangen en uitgangen van stations en op hoeken van straten die eens vredig waren.

Een onrustbarende stijging

Crack, een gerookte vorm van cocaïne, wint snel aan populariteit. De korte duur van zijn roes maakt dat gebruikers steeds opnieuw naar dit bedrieglijke genot zoeken, met verwoestende gevolgen voor hun gezondheid en welzijn.

De diepere oorzaak

Maar wat is de oorzaak van deze verontrustende trends? Hulpverleners suggereren dat de groeiende armoede en de daarmee samenhangende dakloosheid aan de basis liggen. Het aantal daklozen in België is in korte tijd met 18% gestegen. Deze cijfers weerspiegelen een groter probleem, dat zich uitstrekt tot ver buiten de grenzen van het station of de stad.

Op zoek naar oplossingen

Als antwoord op deze uitdagingen zetten lokale handhavers extra patrouilles in, maar zonder het gewenste effect. De echte oplossing, zo wordt beargumenteerd, ligt in het aanpakken van de groeiende armoede, de drijvende kracht achter zowel dakloosheid als drugsmisbruik.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *