Gratis digihulp en -lessen voor iedereen in Ingelmunster

Ingelmunster, 31 augustus 2023 – Het gemeentebestuur van Ingelmunster start met verschillende initiatieven om inwoners te helpen met hun digitale vragen. Individuele hulp op maat, opleidingen of infosessies. Iedereen doet mee!

“Onze samenleving wordt steeds digitaler. Het is essentieel om iedereen hierin mee te krijgen. Voor veel mensen is het echter niet evident om te werken met een computer, tablet of smartphone. Dit leidt tot gevoelens van onzekerheid of zelfs faalangst. Beperkte toegang of kennis van de online wereld heeft vaak ook gevolgen voor werkmogelijkheden, gezondheid of je sociaal netwerk bijvoorbeeld”, verduidelijkt schepen van sociale zaken Katrien Vandecasteele.

Digipunt

Wie vragen heeft of individuele hulp kan gebruiken, is altijd welkom in het digipunt in de bibliotheek. Je kan er gratis gebruik maken van internet, computers en printen. Medewerkers luisteren naar je digitale vragen en geven je de nodige info.

Digihulp

Elke 1ste zaterdag en 3de donderdag van de maand staan digihelpers klaar in de bib om je gratis bij te staan. “Je kan bij de digihelpers terecht met al je digitale vragen en problemen. Bijvoorbeeld om Wifi te gebruiken op toestellen, een account aan te maken of nieuwe apps te installeren. De vrijwilliger luistert tijdens een persoonlijk gesprek naar je vragen en helpt je verder”, aldus Vandecasteele.

Digilessen

In het najaar starten verschillende digilessen. Er zijn twee korte cursussen waar je de eerste stappen zet in de wereld van de computer of kennis maakt met apps zoals Itsme, Mijn Burgerprofiel, enz. Daarnaast kan je deelnemen aan korte infosessies om online wenskaartjes te maken, kennis te maken met Payconicq of slimme apps en vertrouwd te raken met android toepassingen.

Ook de Digidokter komt opnieuw langs. Maandelijks verzorgt hij korte infosessies over verschillende thema’s: energie besparen met een slimme meter, je foto’s verbeteren met Snapseed, enz. Je krijgt op een laagdrempelige manier meer info over het gebruik van computers, laptops, tablets of GSM’s.

Gratis voor iedereen

“We kiezen er bewust voor om alle digilessen, de digidokter en de digihulp gratis aan te bieden. Zo willen we alle Ingelmunsternaren de mogelijkheid geven om deel te nemen. Iedereen doet mee!”, aldus Vandecasteele.

Alle info is te vinden via ingelmunster.be/spreekjijaldigitaal of in de brochure die binnenkort in verschillende diensten te vinden is.

Over Midwest

Voor het uitwerken van dit aanbod kan het gemeentebestuur rekenen op de ondersteuning van Midwest. Midwest is een organisatie die digitale vaardigheden bijleert aan mensen die er moeite mee hebben.

Alle info lees je na via ingelmunster.be/spreekjijaldigitaal of in de brochure die je binnenkort in verschillende diensten vindt.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )