Gouden jubileum in het groen: 50 jaar provinciedomein Palingbeek

Palingbeek viert zijn 50-jarige bestaan met een feestweekend vol activiteiten op 2 en 3 september. Het provinciedomein, een groene parel in Ieper, opende zijn poorten in 1973 en is sindsdien een toevluchtsoord voor natuur en recreatie.

Datum: 2 en 3 september Locatie: Provinciedomein Palingbeek, Ieper

Een halve eeuw groene pracht

Ieper – De geschiedenis van Palingbeek neemt je vijftig jaar mee terug in de tijd. Het was in het verre 1973 dat de Provincie West-Vlaanderen de poorten van dit majestueuze domein opende. Ter ere van dit monumentale jubileum, zet de provincie 2 en 3 september in bloei met een diversiteit aan festiviteiten voor jong en oud.

Gloriedagen vol activiteiten

Wanneer de kalender 2 september toont, wordt Palingbeek het episch centrum van een betoverende Boshappening. Bezoekers worden getrakteerd op workshops, animaties en het culinaire genot van de pop-up bar van Vondels vzw. Wanneer de avond valt, kunnen avonturiers de duisternis omarmen met een schemertocht in samenwerking met Natuurpunt Westland. Voor de jongsten onder ons wordt de kinderfilm ‘Hopper en de Hamster der Duisternis’ afgespeeld, een magische ervaring tussen de oude bomen van het domein.

De zondag, 3 september, wordt de zintuigen verrijkt met muzikale klanken. Tussen 11 en 14 uur zorgen De Brasserie, Kobe Sercu, Vorre, Fokkersvreugde en Laura Lynn voor een melodieus aperitiefconcert. De allerkleinsten kunnen genieten van creatieve randanimatie. Als kers op de taart nemen acteurs je in de namiddag mee voor een theatrale wandeling, ‘Roering en Romantiek langs de Vaart’, waar het rijke verleden van de Oude Vaart tot leven komt.

De groene ziel van Palingbeek

Ontstaan uit het kanaal Ieper-Komen, dankt het domein zijn naam aan de kabbelende ‘Palingbeek’ die het domein sierlijk doorkruist. Vanaf 1989 ontwikkelde het domein zich als een groene oase. Met 250 hectare is het een thuis voor fauna en flora, met bijzondere aandacht voor de Europees beschermde soorten als de eikelmuis en de kamsalamander.

Doorheen de jaren werd het domein verrijkt met diverse diersoorten zoals reetjes, steenmarters, vossen en de recente nieuwkomer, de boommarter in 2022. Deze natuurlijke bewoners zijn getuigen van de groeiende ecologische waarde van Palingbeek..

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be