Glanzende schatten uit Nieuwpoorts verleden

Nieuwpoort, een stad rijk aan geschiedenis en erfgoed, zet op 10 september 2023 zijn monumentale trots in de schijnwerpers voor de Open Monumentendag. De echo’s van het verleden worden weerklank in Reddingboot 2 en d’Oude Steenbakkerij te Ramskapelle. Een dag waarin cultuur, geschiedenis en gemeenschap samenkomen.

Verleden vastgelegd in hout

Ooit, in de schaduw van vergetelheid, verkeerde Reddingboot 2 aan de rand van haar einde. Deze houten reddingsvaartuig van het Watson-type, daterend uit de bewogen jaren 40, was niet enkel een getuige van haar tijd, maar ook van de moed van de redders die haar bemanden. Dankzij de vastberadenheid van de stad Nieuwpoort en de gepassioneerde inzet van vrijwilligers, herleefde het schip uit zijn sluimer.

Bezoekers worden op Open Monumentendag uitgenodigd om tussen 10u en 18u de restauratieloods aan de Koolboeistraat 4 te verkennen. De muren zijn bekleed met informatieve panelen en beeldfragmenten die het boeiende relaas van Reddingboot 2 vertellen. Het vaartuig zelf wacht ook op bewonderaars, en is te bewonderen bij de Kaai tot 15u. Een sprankelende kans wacht ook de bezoekers: een mogelijkheid om een duo-ticket voor een vaart met deze historische boot te winnen, mits deelname aan een wedstrijd in de loods.

Uitdrukkingen van ambachtelijke meesters

Dieper in Ramskapelle verbergt d’Oude Steenbakkerij verhalen van vakmanschap en industriële innovatie. Opgericht door de firma Briqueteries, Tuileries en Céramiques in het begin van de twintigste eeuw, getuigt deze locatie van de bloei van de bouwindustrie en de handen die het vormden. Na een eeuw van bestaan heeft deze oude steenbakkerij een metamorfose ondergaan, zijn ziel behoudend in zijn vernieuwde façade.

Op 10 september kunnen geïnteresseerden tussen 11u en 18u de gangen van d’Oude Steenbakkerij in de Koolhofstraat 11 bewandelen, en zich laten meeslepen door de resonantie van het verleden.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be