Gistel viert groene vingers en lokale initiatieven

Gistel heeft de winnaars van de jaarlijkse bebloemingswedstrijd bekendgemaakt, met een feestelijke prijsuitreiking in het stadhuis. Daarnaast worden er verschillende initiatieven georganiseerd om de lokale economie te ondersteunen, zoals een oliebollenactie en financiële hulp voor verwarmingskosten. Het ‘Rap op Stap’ kantoor biedt een toegankelijk vrijetijdsaanbod voor mensen met een beperkt inkomen.

1 november 2023 Heyvaertlaan 18, 8470 Gistel

Gistelse tuinen in de schijnwerpers

De stad Gistel heeft haar inwoners opnieuw uitgedaagd om hun tuinen en gevels te laten schitteren in de jaarlijkse bebloemingswedstrijd. Met een indrukwekkend aantal van 40 inschrijvingen voor 2023, was de competitie heviger dan ooit. De prijsuitreiking, een avond vol spanning en verwachting, vond plaats op 26 oktober in het statige stadhuis, waar de winnaars werden geëerd met een feestelijke receptie.

De trotse winnaars zijn:

  • Johan Halewyck, die zowel in de categorieën ‘Duurzaamheid’ als ‘Natuurlijk’ zegevierde.
  • Jacques Provoost en Danny Verbeke, die samen de esthetische prijs in de wacht sleepten, waarbij Jacques ook de prijs voor ‘kleiner dan 75 m2’ won.
  • Els Steen, die met haar onberispelijke tuin de ‘Onderhoud’ categorie domineerde.
  • Danny Verbeke, die naast zijn esthetische overwinning ook de ‘Publieksprijs’ won.
  • Annick Bruynooghe, die de prijs voor ‘groter dan 75 m2’ won.
  • Conny Vanborm, die de ‘Gevel/Terras’ categorie won.
  • Dirk Verhelst, die de prijs voor ‘Bedrijf/Hoeve’ in ontvangst nam.
  • Mireille T’Jonck, die met haar artistieke flair de ‘Kunst’ categorie won.

Lokale economie krijgt zoete boost

Om de lokale handelaars een hart onder de riem te steken, organiseert Gistel een smakelijke oliebollenactie. Gedurende de maand november kunnen inwoners die een aankoop doen bij een lokale handelszaak, hun aankoopbewijs tonen bij het ambachtelijke oliebollenkraam van Pieter Boone op de Markt. Elke zaterdag, tussen 14 en 16 uur, worden ze dan getrakteerd op heerlijke gratis oliebollen. Een win-win voor zowel de lokale economie als de zoetekauwen onder ons.

Warmte voor iedereen

Vanaf 1 november 2023 kunnen Gistelse inwoners die het financieel moeilijk hebben, terecht in het Sociaal Huis voor ondersteuning bij hun verwarmingskosten. De stad biedt financiële hulp aan, zodat deze inwoners hun woning warm kunnen houden tijdens de koude wintermaanden. Deze maatregel loopt tot en met 31 maart 2024.

Toegankelijk vrijetijdsaanbod voor iedereen

Het ‘Rap op Stap’ kantoor in Gistel, een initiatief voor mensen met een beperkt inkomen, zet zich in om vrijetijdsactiviteiten toegankelijker te maken. Het kantoor biedt onder andere de vrijetijdspas en het netwerk ‘Iedereen verdient vakantie’ aan. Inwoners kunnen hier terecht voor goedkope daguitstapjes en vakanties. Het kantoor is elke donderdag geopend van 16.45 tot 18.45 uur in het Sociaal Huis.

( Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )