Gevolgen van stormen: waakzaamheid voor het welzijn van de zee

Na recent stormweer aan de Belgische kust waarschuwt Sea Life Blankenberge voor mogelijk aangespoelde bruinvissen en andere zeedieren. In Zeeland zijn al enkele dieren aangespoeld. Het publiek wordt opgeroepen waakzaam te zijn en bij het vinden van een dier contact op te nemen met de hulplijn van Sea Life Blankenberge.

Aanspoelgevaar aan de kustlijn

De majestueuze kracht van Moeder Natuur heeft zich de voorbije dagen wederom laten zien aan onze kusten. Na het stormweer dat zowel België als het naburige Nederland in zijn greep hield, waarschuwt Sea Life Blankenberge de inwoners en bezoekers van de Belgische kust: blijf waakzaam voor de kwetsbare bruinvissen die hun toevlucht zouden kunnen zoeken op onze stranden.

Steve Vermote, de toegewijde directeur van Sea Life Blankenberge, deelde deze zorg. Hij verklaart dat in het Nederlandse Zeeland al enkele van deze prachtige schepsels gestrand zijn, het trieste gevolg van de zware stormen. De Nederlandse Stichting SOS Dolfijn en zijn eigen Sea Life-centrum lanceerden, met een gevoel van urgentie, een oproep: let op voor mogelijk gestrande bruinvissen en zelfs dolfijnen.

De kwetsbaarheid van de oceaanreuzen

Wanneer de wind zijn toorn laat voelen, zijn het vaak de zeebewoners die ongewild slachtoffer worden van zijn woede. “Het stormweer en de krachtige windvlagen kunnen deze dieren in nood brengen, waardoor ze stranden,” waarschuwt Vermote. “Veel van deze dieren zijn verzwakt door de ruwe zeeomstandigheden. Het is dus cruciaal om ze niet zonder meer terug in de onvoorspelbare wateren te duwen.”

Hoewel het grootste geweld van de storm nu achter de rug lijkt, waarschuwt Vermote dat de gevolgen ervan nog steeds voelbaar kunnen zijn. “De storm mag dan wel geluwd zijn, de nasleep is vaak onvoorspelbaar. Er kunnen deze week nog steeds dieren aanspoelen,” voegt hij toe.

Oproep tot actie

Mocht iemand een bruinvis of een ander zeedier in nood zien aan de Belgische kust, dan kan men contact opnemen met de hulplijn van Sea Life Blankenberge op +32 477 34 58 90. Het gespecialiseerde rescueteam staat klaar om deze wezens de nodige hulp te bieden.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be