Gespannen afwachting van nieuwe neerslag in West-Vlaanderen

West-Vlaanderen staat voor een uitdagende periode met de voorspelling van nieuwe neerslag. Ondanks de daling van het waterpeil blijft de situatie gespannen, met maatregelen in werking om mogelijke overstromingen tegen te gaan. De autoriteiten blijven waakzaam en bieden ondersteuning aan de getroffen bewoners.

Locatie: West-Vlaanderen, België

West-Vlaanderen staat voor een uitdagende periode met de aankondiging van mogelijk aanzienlijke neerslag. Het KMI voorspelt gemiddeld 5 – 15 mm neerslag, terwijl sommige weermodellen waarschuwen voor hoeveelheden tot 30 mm of meer in bepaalde gebieden. Deze voorspellingen veroorzaken een gespannen afwachting onder de inwoners en hulpdiensten.

Onzekere weersvooruitzichten

Weermodellen in conflict: Terwijl de regio zich opmaakt voor nieuwe regenbuien, is er onzekerheid over de exacte hoeveelheden neerslag. De meest pessimistische modellen suggereren dat lokaal de neerslag aanzienlijk kan oplopen, wat gevolgen kan hebben voor de al getroffen regio’s.

Huidige situatie en voorzorgsmaatregelen

Dankzij een recente drogere periode en de voortdurende inspanningen van waterbeheerders en hulpdiensten is het waterpeil van de IJzer aan het dalen, met een gemiddelde van 10 cm per dag. Dit biedt enige buffercapaciteit tegen de verwachte neerslag. Lokale autoriteiten en hulpdiensten blijven alert op de situatie. Er zijn maatregelen getroffen, zoals het behoud van pompen en zandzakken, om snel te kunnen reageren op mogelijke overstromingen.

Dijkveiligheid en interventies

Recente berichten over lekken aan de winterdijk zijn door de autoriteiten aangepakt. Er zijn onmiddellijk herstelwerkzaamheden uitgevoerd om de integriteit van de dijk te waarborgen. Het aantal interventies door de brandweer voor wateroverlast is gedaald, maar de hulpdiensten blijven waakzaam. Er zijn verhoogde controles op het naleven van het vaarverbod en het aantal meldingen van aangetroffen oorlogsmunitie is gestegen.

Informatie en ondersteuning voor bewoners

Bewoners die geëvacueerd werden en naar hun woning willen terugkeren, worden aangeraden contact op te nemen met het aangewezen nummer voor een veiligheidsevaluatie van hun woning. Het infonummer voor de bevolking is niet langer actief, maar bewoners kunnen terecht op de website van Brandweer Westhoek voor informatie over wateroverlast. De komende dagen blijven kritiek voor West-Vlaanderen, waarbij de regio zich voorbereidt op nieuwe neerslag en de mogelijke gevolgen daarvan. De hulpdiensten en lokale autoriteiten staan paraat om de veiligheid van de bewoners en hun eigendommen te waarborgen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be