Geschiedenis op wielen: Tramfestijn in De Panne

Op 10 september nodigt De Panne uit voor het 17de Tramfestival, een viering van de tramgeschiedenis van de regio. Bezoekers kunnen genieten van historische tramritten, unieke wagons en een tentoonstelling van miniatuurtrams.

Een rit door de tijd

In het pittoreske kustplaatsje De Panne, waar de zilte lucht en het kabbelende zeewater samensmelten, nodigt 10 september uit tot een bijzondere reis. Het is tijd voor het zeventiende jaarlijkse Tramfestival, een evenement dat de geschiedenis eert op de Loskaai, niet ver van de imposante Esplanade.

Rijdend erfgoed komt tot leven

Dit is geen gewoon evenement. De Lijn, ons trouwe vervoersbedrijf, onthult een deel van zijn indrukwekkende collectie erfgoedtrams. Elk van deze trams vertelt een verhaal, zorgvuldig bewaard en gerestaureerd door de toegewijde vrijwilligers van TTO-Noordzee vzw.

Een bewegend monument

Ter ere van de Open Monumentendag nemen TTO-Noordzee vzw en hun gewaardeerde partners je mee op een nostalgische tramrit langs de westkust, in trams die getuigen van een rijke historie die zich uitstrekt van 1897 tot 1971. Van korte tripjes naar Adinkerke of Koksijde tot uitgestrekte avonturen naar Nieuwpoort: elke rit is een ervaring op zich.

Meer dan een ritje

De Loskaai biedt meer dan alleen trams. Een selectie van onlangs gerestaureerde goederenwagons staat te glanzen in het zonlicht, waaronder de trotse bakwagen A.15858 uit 1910. Bovendien wordt een nieuw restauratieproject voorgesteld: een authentieke pakwagen uit 1903, ooit een essentieel onderdeel van het kusttransport.

Binnen de stelplaats prikkelt een tentoonstelling van miniatuurtrams de fantasie, terwijl boeken en tijdschriften over openbaar vervoer de leergierigen onder ons aanspreken. En voor wie even wil pauzeren, is er de trambar voor een verfrissend intermezzo.

Details voor de dag

Het festival, actief van 09u30 tot 18u00, heet bezoekers van alle leeftijden welkom zonder entreekosten. Voor de langere ritten wordt een bescheiden bijdrage gevraagd.

Het Tramfestival in De Panne roept iedereen op tot deelname. Een hartelijk initiatief van TTO-Noordzee vzw, ondersteund door de gemeente De Panne, De Lijn en META vzw.

Voor meer informatie:

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be