Fonteinen van Oostende: Nieuwe Levensadem

De herrijzenis van waterkunst

Oostende, die bruisende kuststad, maakt zich op voor een opleving van haar waterpracht. Terwijl de herfst haar intrede doet, klinkt er weldra een bekend en toch vernieuwd geluid: het klateren van de fonteinen. Sommigen onder hen waren het slachtoffer van de tijd, gestild in hun lied door kosten en energie. Maar vandaag staan ze op de drempel van een nieuwe dageraad.

Water, energie en herinneringen

2022 zag fonteinen verdwijnen in een sluimerende stilte. Toch heeft Oostende, met de vastberadenheid die haar kenmerkt, elk van hen onder de loep genomen. Hoewel sommigen wegens hun verbruik of herstellingskosten het gezang niet zullen hervatten, krijgen ze een waardige, groene bestemming.

De stem van het stadsbestuur

Björn Anseeuw, de bezielde Eerste schepen van Mobiliteit, Openbaar Domein en Stadsvernieuwing verklaart met passie: “Onze stad, Oostende, ademt leven door elk plein, elke hoek. Fonteinen brengen die essentiële charme, en daarom blazen we hun ziel nieuw leven in. De stilgevallen fonteinen zullen in een ander licht schijnen, beladen met nieuwe, groene dromen.”

De onvermoeibaren

In het Leopoldpark en de Japanse tuin, waar de natuurlijke balans essentieel is, hebben de waterinstallaties zonder ophouden gezongen. Voor vis en vogel is hun lied er één van leven, beschermend tegen het sluimerende gevaar van botulisme.

Bij het opnoemen van enkele parels, dansen namen als Kennedy Rondpunt, Vuurkruisenplein en Leopoldpark in gedachten. Niet te vergeten zijn Jean Bourgainpark en Zeeheldenplein, die binnenkort weer zullen stralen. En dan zijn er nog zulke iconische plekken als Vissersplein en Mac Leodplein, waar de waterpracht binnenkort weer zal klateren.

Een bewuste keuze voor de toekomst

Silke Beirens, de gedreven Schepen voor Mens en Milieu, belicht de diepere waarde van deze waterelementen: “Ze zijn meer dan decoratie. Ze schenken zuurstof, leven. Maar als stad met een visie moeten we kritisch kijken naar de prijs van hun zang. Daarom kiezen we bewust, voor nu en voor onze toekomst.”

Een nieuwe zonsopgang

Met de komst van september 2023, worden de fonteinen wakker gekust. Oostende staat aan de vooravond van een seizoen waarin water opnieuw danst, straten weer schitteren en de stad haar keuzes met opgeheven hoofd draagt.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )