Fontein van inspiratie

Het is fascinerend om te zien hoe crisistijden het menselijk vernuft tot bloei brengen, net als bloemen in het voorjaar na een ijzige winter. Mijn woonplaats is Diksmuide, een schilderachtig stadje waar de fontein langs het park het centrum is van menige dagdroom.

Maar wie had gedacht dat diezelfde fontein, in tijden van crisis, de bron van ons overleven en onze vreugde zou worden? Het is het kloppende hart van de stad, ons lokale equivalent van de Trevi-fontein – behalve dat wij er ons ‘s ochtends niet mee volgooien met muntstukken, maar onze waterkokers!

Ja, het is waar. In deze gekke tijden zijn we erin geslaagd om het water van de fontein te transformeren in onze dagelijkse levensader. Het is alsof we onze eigen Espresso hebben ontdekt, rechtstreeks uit de fontein! Onze ochtenden zijn nooit zo verkwikkend geweest, en het smaakt zelfs beter dan die dure merkkoffie.

En dan de thee… Oh, de thee! Het is als een warme knuffel aan het einde van een lange dag. Het fonteinwater heeft een magische touch die het doordeweekse theezakje omtovert tot een verfijnde, exotische blend. Ieder kopje is een reis naar een serene Zen-tuin.

Maar laten we de onbetwiste ster van onze keuken niet vergeten: de fontein-gekookte patatjes! Een woord van waarschuwing, eenmaal gekookt in het fonteinwater, zal elk ander aardappelgerecht gewoonweg niet meer voldoen. Ze zijn zo zacht en smaakvol dat je zou zweren dat ze rechtstreeks uit de tuin van de aardappelkoning zelf komen!

Het lijkt erop dat crises ons de kunst van het improviseren leren. Dus hier zijn we, gekruld rond onze fontein, met onze koffiekopjes, theepotten en pannen met patatjes, zwaaiend naar voorbijgangers en hen uitnodigend om deel uit te maken van onze kleine, vreugdevolle fontein-familie. Want wie heeft een koffiehuis nodig als je een fontein hebt die perfect brouwt?