Financiële impuls voor het TERRASCOPE ruimtevaartprogramma

De ministerraad keurt de financiering goed van de tweede fase van het TERRASCOPE programma, een belangrijk ruimtevaartproject in België. Dit besluit versterkt de positie van België in de wereld van aardobservatie en ruimtevaart.

Locatie: Hertogstraat 61, 1000 Brussel, België

Toekomstperspectief voor Belgische ruimtevaart

Op een stralende ochtend in Brussel, heeft de ministerraad een veelbelovende beslissing genomen. Onder leiding van staatssecretaris Thomas Dermine, verantwoordelijk voor Relance en Strategische Investeringen, is de financiering voor de tweede fase van TERRASCOPE, het nationale ruimtevaartprogramma, goedgekeurd. Deze beslissing toont aan dat de Belgische regering de toekomst van ruimtevaartinnovatie hoog in het vaandel draagt.

TERRASCOPE: Een venster op onze planeet

Het TERRASCOPE programma is niet zomaar een project, het vertegenwoordigt het federale hart en ziel van Belgische aardobservatie. Als gelijknamig Belgisch aardobservatiedatacentrum en -platform, maakt TERRASCOPE wereldwijd indruk. Het voorziet in een laagdrempelige poort tot waardevolle Copernicusdata, historische Belgische satellietinformatie, en producten daarvan afgeleid. Daarnaast zorgt het ervoor dat aardobservatiedata naadloos kan worden gecombineerd met andere databronnen, wat essentieel is in een steeds meer gedigitaliseerde wereld.

Belgische ruimtevaart: Samenwerking en internationale erkenning

De goedkeuring van de financiering van TERRASCOPE is een belangrijk onderdeel van de Belgische strategie op het gebied van ruimtevaart. Het bevestigt niet alleen het engagement van België in deze sector, maar erkent ook internationale overeenkomsten. Bovendien krijgt de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid groen licht om een vernieuwd akkoord te sluiten met VITO voor de komende periode van 2024-2028, voor een aanzienlijk bedrag van maximaal 20 miljoen euro.

Contact Thomas Dermine, de drijvende kracht achter deze innovatie, is bereikbaar via: Telefoon: +32 2 207 19 00 Website: thomas.dermine.belgium.be E-mail: thomas.dermine@dermine.fed.be

Voor verdere vragen in het Nederlands kunt u contact opnemen met: Laurens Teerlinck, Woordvoerder Telefoon: +32 484 68 12 59 E-mail: laurens.teerlinck@dermagne.fed.be

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be