Ferdinand Verbiest 400 jaar: Pittem zet beroemde inwoner in de kijker

Pittig programma met theaterwandeling, fietsroute en academische zitting

Pittem eert dit jaar de 400ste verjaardag van haar beroemde inwoner Ferdinand Verbiest. De man was astronoom, missionaris, diplomaat en ingenieur, en behoorde tot de meest intieme kring van de toenmalige keizer van China. Om deze bijzondere gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, heeft het gemeentebestuur van Pittem samen met diverse partners een rijkgevuld programma uitgewerkt.

Nieuw bezoekerscentrum met interactieve beleving

Een van de hoogtepunten van het programma is de opening van het vernieuwde bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest op vrijdag 8 september. Het centrum is volledig gerenoveerd en krijgt een interactieve beleving aangemeten. Bezoekers kunnen er kennismaken met het leven en de talrijke realisaties van de Pittemnaar door middel van kaarten, voorwerpen, geluids- en beeldfragmenten.

Theaterwandeling over het leven van Verbiest

Op zaterdag 9 en zondag 10 september vindt een theaterwandeling over het leven van Ferdinand Verbiest plaats. De twee lokale gezelschappen Loridans Kring en Theater Binnenstebuiten brengen Verbiest opnieuw tot leven in zes scènes. De wandeling voert langsheen enkele mooie plekjes in de gemeente. Acteurs en figuranten geven stem en beeld aan Verbiest.

Vernieuwde fiets- en wandelroutes

Ook de fiets- en wandelroutes die aan Ferdinand Verbiest gewijd zijn, zijn vernieuwd. De fietsroute, die 44 kilometer lang is, loopt hoofdzakelijk over Pittem, maar wijkt ook uit naar Meulebeke, Ardooie, Wingene en Tielt. De erfgoedwandeling, in volwassen- en kinderversie, voert je langs enkele historische panden en plekjes in het centrum van Pittem.

Academische zitting

De lokale afsluiter van het programma is een academische zitting op maandag 9 oktober, de geboortedag van Ferdinand Verbiest. De zitting wordt georganiseerd door het China Office van Provincie West-Vlaanderen en vindt plaats in zaal De Magneet in Pittem. Het thema is: ‘In de voetsporen van Ferdinand Verbiest: Technologische samenwerking met China: risico of belang voor het Westen?’

Provinciale missie naar China

Ferdinand Verbiest wordt niet alleen in West-Vlaanderen herdacht. Ook in China laten ze de geboortedag van deze verdienstelijke West-Vlaming niet onopgemerkt voorbij gaan. Op 20 oktober organiseert de Provincie West-Vlaanderen een missie naar China ter ere van Verbiest. In het Oude Observatorium in Beijing wordt een herdenkingsevent georganiseerd voor zowel Chinese als Belgische genodigden.

“We zijn trots op onze beroemde inwoner Ferdinand Verbiest”, zegt schepen van cultuur Heidi Lievrouw. “Met dit programma willen we hem op een waardige manier herdenken en zijn levenswerk in de kijker zetten.”

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be)