Fenomenaal schouwspel wacht aan de Noordzeehorizon

Datum: Zondag 27 augustus Tijd: 21.30 u. Locatie: Zeedijk Westende, ter hoogte van de Zwaluwenlaan Stad: Middelkerke

Zwemmend licht vertelt het verhaal van de zomer

Wanneer het strandleven zijn dagelijkse ritme hervindt, wacht de Noordzee op zondag 27 augustus op een buitengewoon tafereel: 450 dappere redders, zowel huidige als voormalige, storten zich met brandende fakkels in haar uitgestrekte wateren.

Een samenkomst die de grenzen tart

Wat dit jaar opvalt is de deelname van redders uit Bray Dunes en Zeeuws-Vlaanderen. Deze internationale touch toont hoe de veiligheid van onze stranden, en de vreugde die daarbij komt kijken, grenzen kan overstijgen. Echter, een afwezigheid die vragen oproept: de redders van Blankenberge zijn dit jaar nergens te bekennen.

Niet zomaar een zwemtocht

Meer dan een zomers zwemfestijn, is de Noordzeefakkeltocht een viering van het onvermoeibare werk van onze strandredders. Dag in, dag uit zetten zij zich in voor de veiligheid van miljoenen badgasten en zwemmers. Het brandende licht van hun fakkels in de duisternis van de zee vertegenwoordigt de hoop en zekerheid die zij dagelijks bieden.

Afsluiting van de zomer onder een sterrenhemel

De avond culmineert in een majestueus vuurwerk, waarbij de hemel zich tooit met sprankelende juwelen. Dit zou wel eens dé gelegenheid kunnen zijn om op een ongeëvenaarde manier verslag uit te brengen van het einde van een seizoen dat in het teken stond van zon, zee, en ongeëvenaarde inzet.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be