Extra haltes voor gratis Brugse centrumshuttle

De Brugse centrumshuttle breidt uit met twee nieuwe haltes, waardoor nog meer bewoners kunnen profiteren van deze kosteloze en milieuvriendelijke vervoersdienst. Burgemeester Dirk De fauw benadrukt het belang van toegankelijkheid en maatwerk in het openbaar vervoer.

Verrijking van stadsvervoer

Sinds haar transformatie naar een volledig elektrische voertuig in juli 2023, neemt de Brugse centrumshuttle een vernieuwende route door de historische binnenstad. Precies een jaar na de aanvang van deze vernuftige dienst, en na een diepgaande evaluatie, kondigen de autoriteiten met trots aan dat er twee extra haltes zullen worden toegevoegd aan het traject.

Burgemeester Dirk De fauw verwoordt het treffend: “De centrumshuttle belichaamt het maatwerk van openbaar vervoer in onze stad. Compact, elektrisch aangedreven en uitgerust met moderne snufjes, met daarbovenop een focus op toegankelijkheid. Met de toevoeging van twee extra haltes willen we nog meer Bruggelingen laten profiteren van deze kosteloze service.”

Vanaf 1 juli 2024 zal de shuttle halt houden aan de Dijver, waardoor een vlotte overgang naar de Markt mogelijk wordt. Daarnaast wordt ook een halte toegevoegd langs de Koningin Elisabethlaan, ter hoogte van de bestaande bushalte Vlamingdam. Deze uitbreiding stelt de bewoners van het Stubbekwartier in staat om de centrumshuttle te gebruiken voor hun verplaatsingen naar het stadscentrum.

Bruggelingen Lieven (71) en Arnaud (84) uiten hun enthousiasme over de nieuwe haltes. “De centrumshuttle is voor mij de perfecte oplossing voor mijn wekelijkse bezoek aan de markt,” zegt Lieven uit Christus-Koning. Arnaud benadrukt het belang van uitgebreid openbaar vervoer: “Voor minder mobiele mensen zijn deze extra haltes van onschatbare waarde. Lange afstanden lopen is niet voor iedereen gemakkelijk. Bovendien is de shuttle zelf zeer toegankelijk, wat voor ons een extra troef is.”

Populair en doeltreffend

“De populariteit van de centrumshuttle weerspiegelt zich ook in de cijfers,” aldus burgemeester Dirk De fauw. “Sinds de lancering op 1 juli 2023 hebben meer dan 200.000 passagiers gebruikgemaakt van de dienst. Vooral afgelopen zomer was het regelmatig erg druk. Sindsdien zijn er maatregelen genomen om het gebruik door toeristen te reguleren, zoals het verwijderen van het opschrift ‘gratis’ van de bus en de halteborden. We blijven echter het gebruik van de centrumshuttle nauwlettend volgen en zullen indien nodig verdere maatregelen nemen.”

Verbeterde route en dienstregeling

De aangepaste route omvat de volgende haltes: Station – Katelijnestraat – Onze-Lieve-Vrouwekerk – Dijver – Molenbrug – Stadsschouwburg – Howest – Vlamingdam – Ezelstraat – Sint-Jakobsstraat – Wollestraat – Garenmarkt – Gentpoortstraat – Bargeweg – Kiss & Ride Station.

De nieuwe dienstregeling gaat van start op 1 juli. De centrumshuttle opereert dagelijks tussen 7.00 en 19.00 uur en blijft gratis voor alle passagiers. Elke halte wordt om de 25 minuten aangedaan. De shuttle is goed toegankelijk dankzij een lage instaphoogte, een oprijplaat, brede deuropeningen en zowel visuele als auditieve halteaankondigingen.

Meer informatie

Voor gedetailleerde informatie over de dienstregeling, exacte haltes en meer, kunnen geïnteresseerden terecht op www.brugge.be/mobiliteit/duurzaam-verplaatsen/duurzaam-met-het-openbaar-vervoer/centrumshuttlebus. Daarnaast zal vanaf donderdag 27 juni een aangepaste infobrochure beschikbaar zijn in het Huis Van De Bruggeling. Bewoners nabij de nieuwe haltes ontvangen ook een exemplaar in hun brievenbus.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)