Europese Gasprijzen blijven maar stijgen en dit reeds voor de 6de dag op rij!

Europa staat op het punt te worden verscheurd door een zesdaagse vlammenzee van stijgende gasprijzen. Toekomstige beperkingen in de aanvoer van gas voorspellen een duistere horizon, met onderhoud in Noorwegen en werkzaamheden in Rusland die de productie zullen stoppen en die de prijzen dus nog zullen doen blijven stijgen.

Vijfdaagse Vuurstorm van Gaspijsverhogingen

Het gasvuur brandt hoog op in Europa nu de gasprijzen al zes dagen achtereen in een ongebreidelde opwaartse trend zitten. Dit is de langste prijsopdrijvingsketting die we hebben gezien sinds april van dit jaar, een vreselijke herinnering aan de wurggreep die de energiemarkt op ons leven heeft. Een adempauze van dalende prijzen, eerder deze maand, is teniet gedaan toen de Noorse gasleveringen weer op gang kwamen na onderhoudswerkzaamheden aan de installaties.

Amsterdamse Gasbeurs: In Vlammen!

Op het prestigieuze gasbeursplatform in Amsterdam, ging de gasprijs door het dak, met een stijging van 4 procent tot bijna €34 per megawattuur. Aan het begin van de vorige week was de prijs nog maar een schamele €25 per megawattuur. Dit komt nog steeds niet in de buurt van de huiveringwekkende piek die we vorig jaar augustus zagen, toen prijzen torenhoog stegen naar €340 per megawattuur door angstaanjagende zorgen over tekorten in de winterperiode, veroorzaakt door schrikbarende dalingen in leveringen uit Rusland.

Dreiging aan de Horizon: Nieuwe Tekorten

De aankomende weken voorspellen weinig goeds met voorspelde verstoringen in de gaslevering. In de VS is een deel van de Columbia Gas Transmission-pijpleiding gesloten na een verwoestende brand, waardoor de gastoevoer naar de Cove Point LNG-fabriek drastisch is gedaald. Bovendien plant het Russische Yamal LNG in augustus om hun gasproductie te stoppen voor een pijnlijke drie weken voor werkzaamheden.

Noorse Nachtmerrie op Komst

Als klap op de vuurpijl wordt er volgende maand opnieuw onderhoud gepland aan grote installaties in Noorwegen, de nieuwe gasreus van Europa door de wegvallende Russische leveringen vanwege de oorlog in Oekraïne. Het Noorse gas, dat via onderzeese pijpleidingen naar landen als Nederland, het VK en Duitsland stroomt, dreigt opnieuw verstoord te worden.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )