Erfgoed komt tot leven: ‘s Gravenwinkel opent zijn deuren tijdens Open Monumentendag

10 september 2023, Villa ‘s Gravenwinkel, Fraeysstraat 3, Torhout

Ter ere van Open Monumentendag op 10 september nodigt de stad Torhout het publiek uit om de historische pracht van villa ‘s Gravenwinkel en de omliggende tuin te ervaren. Dit schilderachtige domein, recentelijk verworven door de stad, belooft een dag vol muziek, geschiedenis en culturele verrijking.

Een stap terug in de tijd
Eind 2020 werd het majestueuze domein ‘s Gravenwinkel door de stad aangekocht. Het biedt nu, tijdens Open Monumentendag, een exclusieve inkijk op de benedenverdieping van de villa. Deze plek, één van de oudste in Torhout, onthult niet alleen zijn rijke verleden maar ook de toekomstdromen die de stad voor deze parel heeft.

Muzikale betovering in een historisch decor
Van 11 tot 12 uur kunnen bezoekers zich onderdompelen in de muzikale klanken van Four Times a Lady. Deze vier professionele gitaristes – Lore Raus, Willemijn Vermeir, An Vlaemynck en Leen Langenbick – trakteren het publiek op een gevarieerd en vaak onbekend gitaarrepertoire. “Danse d’eau” belooft een verkwikkende melange van dansritmes, melancholie en de muzikale vertolking van natuurlijke elementen.

De veertiende eeuw herleeft
Na het muzikale intermezzo neemt vanaf 12 uur de vereniging De Liebaert bezoekers mee op een reis naar het veertiende-eeuwse Vlaanderen. Met historisch accurate kledij en gebruiksvoorwerpen bieden ze een levendige inkijk in het dagelijkse leven van weleer.

Ontdek de geheimen van de natuur
Om 13:30 uur begint een boeiende natuurtocht onder begeleiding van een deskundige gids. De historische tuin onthult zijn flora en fauna, die de verhalen en geheimen van het verleden koesteren.

Reis door de tijd
De klok slaat 15 uur wanneer een stadsgids liefhebbers meeneemt op een reis door het verleden van de historische site ‘s Gravenwinkel, zijn rijke geschiedenis en de verhalen van zijn bewoners.

Momenteel zoekt het lokaal bestuur een nieuwe bestemming voor deze historische parel, met de intentie het omliggende park open te houden voor het publiek. Geïnteresseerden kunnen tijdens Open Monumentendag meer te weten komen via informatieborden op het domein of door de website te bezoeken.

Meer weten?
Voor verdere inlichtingen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Lieselotte Denolf, Schepen van Cultuur en Stadsplanning, via lieselotte.denolf@torhout.be of Wannes Devos, Diensthoofd Vrijetijdshuis, via wannes.devos@torhout.be. Four Times a Lady is te bereiken via info@fourtimesalady.com.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be