Elsje Leenknecht brengt in Diksmuide een spiegel van de wereld en een lofdicht aan de natuur

Tijdens de gemeenteraadsvergadering in Diksmuide op 30 oktober 2023 deelde voorzitter Elsje Leenknecht haar inzichten over recente wereldgebeurtenissen en benadrukte het belang van het internationaal humanitair recht. Daarnaast bracht ze een eerbetoon aan de herfst en het belang van natuurbehoud.

Diksmuide, 30 oktober 2023, 19:00 uur, Gemeenteraadzaal

Traditie van diepgang

In de rustieke gemeenteraadzaal van Diksmuide, waar de muren de geschiedenis lijken te fluisteren, heeft voorzitter van de gemeenteraad Elsje Leenknecht een bijzondere gewoonte. Voor aanvang van elke vergadering deelt ze haar overpeinzingen over de huidige gebeurtenissen. Deze momenten van reflectie zijn voor de inwoners van Diksmuide een baken van inzicht en verbinding.

De wereld in een notendop

Elsje Leenknecht, met haar scherpe blik en empathisch hart, voelt de polsslag van de wereld. Recentelijk hebben gebeurtenissen in het Midden-Oosten de wereld in hun greep gehouden. Leenknecht onderstreept het belang van het naleven van het internationaal humanitair recht, een lichtbaken in tijden van onzekerheid en conflict.

Herfst: symfonie van kleuren

Terwijl buiten de bladeren in een dans van kleuren en vormen vallen, wijst Leenknecht op de magie van de natuur die ons omringt. De herfst, met zijn melancholische schoonheid, dient als een herinnering aan de fragiliteit van het leven en het belang van het koesteren van onze natuurlijke omgeving. Elsje Leenknecht vertelt:”En nu totaal iets anders en luchtigers; het is herfst! De blaadjes krijgen de mooiste kleuren, paddenstoelen schieten uit de grond. Het bos is de meest favoriete plek om te vertoeven. Toch zou ik alle fotografen en vogelspotters willen oproepen om Betty en Paul, de twee zee-arenden
die in de Blankaart hun nest aan het bouwen zijn om er volgend voorjaar te broeden, evenals hun
omgeving maximaal te vermijden.”

Roofvogel werd vroeger gegeten

Elsje Leenknecht:”Blijf op de wegen en paden en bewonder deze machtige roofvogels met verrekijker en telescoop. Als dit koppeltje zou broeden zou dit voor het eerst sinds eeuwen een primeur zijn voor België. Er liggen historische Belgische meldingen voor: op de 17-de eeuwse schilderijen wordt de soort vaak afgebeeld met groenten en wild wat laat vermoeden dat de roofvogel in die periode ook gegeten werd. Ook van geschoten exemplaren zoals in november 1934 in de Blankaart en november 1950 in De Panne. Wij kijken ernaar uit en zullen de dieren alle rust en bescherming laten zodat de vele inspanningen van Natuurpunt worden beloond.”

Met visie voorwaarts

Met deze overpeinzingen als kompas, navigeert de gemeenteraad door de agenda van de avond, altijd zoekend naar het grotere geheel en de diepere betekenis achter de dagelijkse beslommeringen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be