Elektrisch groen licht voor Kortrijk: een duurzame stap voorwaarts in stedelijke hygiëne

Stad Kortrijk heeft geïnvesteerd in een innovatieve, elektrische ophaalwagen van Addax uit Deerlijk, wat bijdraagt aan een groener en efficiënter beleid voor stedelijke hygiëne. Met voordelen zoals geluidsreductie en verminderde fysieke belasting voor de stadswerkers, zet de stad een stap richting de toekomst van duurzaamheid.

Kortrijk toont toewijding aan duurzaamheid

Het is geen alledaags nieuws wanneer een stad besluit om zijn straten en parken schoon te houden, maar Kortrijk heeft besloten dit op een innovatieve en groene manier te doen. Door de integratie van een volledig elektrische ophaalwagen ter vervanging van de ouderwetse dieselvariant, zet de stad een gedurfde stap richting de toekomst.

Partnerschap met Addax uit Deerlijk

Een strategisch partnerschap met Addax, een firma gevestigd in Deerlijk en specialist in de vervaardiging van elektrische utilitaire voertuigen, heeft geresulteerd in een geslaagde raamovereenkomst. Hierdoor verzekert Kortrijk zich van de beste technologie voor het ledigen van vuilnisbakken in het kloppende hart van de stad.

De overstap naar het groene alternatief

Dit nieuwste lid van het Kortrijkse voertuigarsenaal is niet zomaar een voertuig; het staat symbool voor een stedelijk beleid dat gezondheid en ecologie centraal stelt. Met het vermogen om in alle stilte te werken en met beduidend minder fysieke belasting voor de stadswerkers, biedt deze elektrische variant talloze voordelen. En het gaat niet enkel om de gezondheid van de medewerkers; het milieu plukt ook de vruchten van deze verandering.

De wendbaarheid van de Addax: tot 100 vuilnisbakjes per keer Het compacte design van de Addax maakt het mogelijk om ook de meest smalle straatjes te bereiken, wat voorheen een uitdaging was voor de grotere bestelwagens. Hierdoor is de efficiëntie van de stadswerkers niet alleen verhoogd in het stadscentrum, maar ook in de serene parken van Kortrijk. Een enkele rit kan resulteren in het ledigen van wel 100 vuilnisbakjes.

Technische precisie

  • Breedte: 1,40 meter
  • Rijbereik: 80 kilometer
  • Laadvermogen: 1.000 kilogram
  • Volume laadbak: 2 m³
  • Kostprijs: 67.484,85 euro (incl. 21% btw)

Een groenere visie voor de toekomst

Kortrijk toont aan dat het serieus werk maakt van verduurzaming. “Onze investeringen in emissievrije voertuigen getuigen van onze toewijding aan zowel een schone als gezonde stad”, zegt Ruth Vandenberghe, de trotse burgemeester van Kortrijk. De inzet voor een schonere en groenere stad blijft een prioriteit en deze aankoop is slechts het begin.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )