Einde van een televisie-icoon

Dany Verstraeten, het gezicht van het VTM Nieuws voor meer dan 34 jaar, neemt dit najaar afscheid. Door de jaren heen heeft hij belangrijke en gedenkwaardige momenten met Vlaanderen gedeeld. Zijn toewijding en professionaliteit zullen gemist worden.

Een tijdperk in de Vlaamse televisiegeschiedenis eindigt. Dany Verstraeten, het gezicht van het VTM Nieuws gedurende ruim 34 jaar, heeft besloten dit najaar afscheid te nemen.

Een onberispelijke carrière

Geboren uit passie en toewijding voor journalistiek, maakte Verstraeten deel uit van de allereerste uitzending van het VTM Nieuws op 1 februari 1989. Zijn rol bleef van groot belang tot enkele jaren geleden, toen hij werd overgezet naar het zondagmiddagjournaal. Zijn liefde voor het vak blijkt uit de duizenden nieuwsuitzendingen die hij heeft gepresenteerd. Gedenkwaardig is bijvoorbeeld de live-uitzending van VTM op 11 september 2002, op Ground Zero.

Historische momenten

De verantwoordelijkheid op de schouders van Verstraeten was zwaar. Hij was de eerste die Vlaanderen vertelde dat Albert en niet Filip de nieuwe koning werd. Een fragment dat tot op de dag van vandaag wordt herinnerd. Desondanks bleef Dany altijd toegewijd. Of het nu ging om een bommelding op de redactie of andere onvoorziene omstandigheden, Dany was er, klaar om Vlaanderen te informeren.

Privé en werk

Ondanks zijn indrukwekkende carrière heeft Verstraeten persoonlijke offers gebracht. Zijn toewijding aan zijn werk betekende vaak afwezigheid van familie-evenementen. Tot 2013 was hij de meest frequente presentator van de weekuitzendingen. Hoewel hij en zijn vrouw Anne Buytaert, voormalig woordvoerder van Touring, zelden in de media verschenen, illustreert het de delicate evenwichtsoefening tussen werk en privé.

Een natuurlijk talent

Verstraeten’s carrière bij VTM begon op een unieke manier. Zonder sollicitatie plukte Mike Verdrengh, mede-oprichter van VTM, hem weg bij de VRT. Verstraeten had een natuurlijk charisma dat perfect was voor VTM Nieuws.

De evolutie van journalistiek

De televisiewereld is in de loop der jaren veranderd. Wat begon met twintig journalisten en een journaal van 23 minuten, is nu uitgegroeid tot een groot team en uitgebreidere uitzendingen. Verstraeten was daarbij, van begin tot eind, en vertegenwoordigt een tijdperk van Vlaamse journalistiek. Het exacte moment van zijn laatste uitzending is nog onbekend.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be