Niet gecategoriseerd

Eerste ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park .

Eerste ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) geboren

Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist verwelkomde op vrijdag 4 mei de eerste twee ooievaarsjongen van 2018.

De eerste dagen zijn de kwetsbare jongen moeilijk te zien, omdat ze afgeschermd worden door de ouders. Na een week zullen ze zich steeds meer laten zien. Vanaf dan zijn de jongen af en toe zichtbaar vanop de ooievaarstoren, als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen.

 

Van donderdag 10 tot en met zondag 13 mei, tussen 10.30 en 16.30 uur, stond een Zwingids klaar aan de ooievaarstoren om uitleg te geven over de jonge ooievaars.

Meer ooievaarsjongen
Dit jaar zijn er in het Zwin Natuur Park 13 ooievaarsnesten ingenomen. Sinds begin april zijn alle koppels beginnen broeden. De broedduur bij ooievaars bedraagt ongeveer 33 dagen.

Eerste weken cruciaal
Jonge ooievaars zijn vrij klein bij de geboorte en wegen slechts 80 gram. Bij hun geboorte hebben ze een fijne huidbedekking van donsveertjes, die hen nog onvoldoende tegen de koude beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste twee weken extra warm onder de vleugels.
De eerste weken zijn cruciaal in het leven van een jonge ooievaar. Het broedsucces hangt af van het weer. Koud en nat weer in de eerste levensweken van ooievaars is meestal fataal.
In goede weersomstandigheden kunnen er een ruim 20 ooievaarsjongen opgroeien in het Zwin Natuur Park. Pas bij het einde van het broedseizoen is er zicht op het broedsucces.

Praktisch – Zwin Natuur Park

Openingsuren:
– mei, juni en september: van dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 18 uur
– juli, augustus en feestdagen: elke dag, van 10 tot 18 uur
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: -6 jaar: gratis; van 6 tot en met 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa)

[ www.zwin.be ]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *