Eernegem zet stap naar duurzaamheid met 368 zonnepanelen op De Klokkenput

Het sport- en cultuurcentrum De Klokkenput in Eernegem heeft een belangrijke stap gezet in de richting van duurzame energie met de installatie van 368 zonnepanelen. Dit project, onderdeel van het burgemeestersconvenant 2030 en het lokale energie- en klimaatpact, belooft een aanzienlijke reductie in CO2-uitstoot en een snelle terugverdientijd. Het initiatief onderstreept de inzet van de gemeente Ichtegem voor milieu en economie.

Datum en locatie: Ichtegem, 8 december 2023

Een doorbraak in hernieuwbare energie

In Eernegem maakt het sport- en cultuurcentrum De Klokkenput een opmerkelijke stap voorwaarts in duurzaamheid. Met de installatie van 368 zonnepanelen op het dak, omarmt het centrum een groenere toekomst. Deze significante ontwikkeling is een onderdeel van het burgemeestersconvenant 2030 en het lokaal energie- en klimaatpact, waar het gemeentebestuur met overtuiging voor heeft gekozen.

Innovatief en milieubewust

Celesta Muylle, schepen van klimaat, licht de uitvoering toe: “Na een grondige analyse bleek het dak van De Klokkenput uitermate geschikt voor zonne-energie. Aanvankelijk was er sprake van 350 panelen, maar dit aantal is in de uitvoeringsfase tot 368 uitgebreid, wat een aanzienlijke CO2-reductie van 73.670 kg per jaar oplevert. Dit is een onverwachte, maar zeer welkome ontwikkeling.”

Een economisch verantwoorde keuze

Burgemeester Lieven Cobbaert benadrukt de economische haalbaarheid van dit project: “De totale investeringskosten bedragen ongeveer 193.500 euro. Deze kosten zullen binnen minder dan drie jaar worden terugverdiend. Het project is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ook een economisch verstandige investering. De opgewekte energie zal niet alleen het sportcomplex van stroom voorzien, maar ook andere gemeentelijke gebouwen, inclusief het administratief centrum.”

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be