Een vliegende start: De Lijn’s probeertijd voor nieuwe middelbare scholieren

De Lijn lanceert de probeeractie 2024, gericht op 12-jarige scholieren die de overstap maken naar het eerste middelbaar. Dit initiatief biedt jongeren de kans om kosteloos gebruik te maken van een abonnement voor de maand september, waarmee ze hun schooljaar kunnen beginnen met duurzaam openbaar vervoer. De actie wordt ondersteund door verschillende promotiekanalen en heeft tot doel jongeren aan te moedigen om het openbaar vervoer te gebruiken en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Vaarwel kindertijd – Welkom onafhankelijkheid

Met een opgetogen geest kondigt De Lijn de lancering aan van de probeeractie 2024, gericht op 12-jarige scholieren die de overgang maken naar het eerste middelbaar. Deze jaarlijkse actie biedt jongeren de kans om kosteloos gebruik te maken van een abonnement voor de maand september, waarmee ze een vliegende start kunnen maken in hun nieuwe schooljaar.

Na het succes van vorig jaar, waarbij 1 op de 10 scholieren het aanbod voor een kosteloos abonnement benutte, zet De Lijn zich opnieuw in om jongeren te ondersteunen in hun reis naar zelfstandigheid. Van degenen die deelnamen aan de actie, gebruikte 68% het abonnement daadwerkelijk, en 56% koos er ook voor om na afloop van de actie een abonnement aan te schaffen.

Een nieuwe generatie bereiken

Dit jaar bereikt De Lijn een hele nieuwe generatie van ongeveer 73.000 scholieren met haar probeerabonnement voor de maand september. De Lijn zal dit doen door middel van verschillende strategieën:

  • Het promoten van het gratis maandabonnement via persberichten en communicatiekanalen van steden en gemeenten.
  • Directe communicatie met alle lagere scholen in Vlaanderen, zodat zij leerlingen en ouders kunnen informeren over de actie.

Stimulans voor duurzaam vervoer

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken verklaarde: “Dit is een ideale actie om het aanbod van De Lijn te ontdekken. Het kan hen aanmoedigen om het openbaar vervoer te gebruiken in hun verdere schoolcarrière en ook daarbuiten. Tegelijk dragen ze ook bij aan een duurzame toekomst.”

Ann Schoubs, directeur-generaal De Lijn, voegt toe: “De overgang naar het eerste middelbaar is voor veel jongeren een grote stap. Het is ook vaak het moment waarop ze opnieuw moeten beslissen over hun vervoer naar school. Met onze probeeractie willen we eerstejaars laten kennismaken met het openbaar vervoer in Vlaanderen en de voordelen van een Buzzy Pazz, het abonnement voor jongeren. Reizen met de bus of tram naar school is efficiënt, veilig en goed voor het milieu.”

Ouders, maak u klaar!

Ouders worden uitgenodigd om zich vóór 13 augustus 2024 aan te melden op delijn.be/probeeractie om gebruik te maken van het probeerabonnement. De abonnementen worden in de loop van augustus op een elektronische kaart verstrekt en zijn geldig van 1 tot en met 30 september 2024. Deze actie biedt niet alleen jongeren de kans om hun zelfstandigheid te verkennen; de chauffeurs van De Lijn nemen de rol van mama- of papa-taxi op zich.

Eind september ontvangen ouders een tweede mailing waarin ze worden uitgenodigd om een Buzzy Pazz-jaarabonnement aan te schaffen via het e-salesplatform, geldig vanaf oktober.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)