Een stilte in uniform: het onverwachte afscheid van korpschef Yves Rotty

Yves Rotty, korpschef van de politiezone Brugge, is op woensdag 28 mei 2025 onverwacht overleden in zijn woning. Hij was 56 jaar en laat een dochter achter. Zowel burgemeester Dirk De fauw als politiezone Brugge tonen zich diep geraakt. Rotty wordt herinnerd als een discrete, menselijke leider met wie nauw en betrouwbaar werd samengewerkt. Zijn overlijden laat een voelbare leegte achter in het korps en de stad.

Een onherroepelijk moment in Brugge

Woensdagavond 28 mei 2025, ergens na valavond, werd het stil in de Brugse wijk waar Yves Rotty woonde. In zijn woning trof men het levenloze lichaam aan van de 56-jarige korpschef van politiezone Brugge. De melding kwam kort daarna: een medisch incident had hem plots uit het leven gerukt. De man die twee jaar lang het Brugse politiekorps aanvoerde, is niet meer. De aankondiging werd bevestigd door perswoordvoerster Lien Depoorter en burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Een sobere leider, door velen gewaardeerd

Rotty stond bekend als een leider die zijn taken zonder veel omhaal uitvoerde. Hij had geen nood aan retoriek of grote gebaren. Burgemeester Dirk De fauw, die de samenwerking met hem als uitmuntend omschrijft, schetst een beeld van een toegewijde en sobere korpschef. “Hij was niet de man van veel woorden maar een zeer menselijke leider. Op Yves kon ik dag en nacht rekenen. De samenwerking was altijd correct, discreet, doordacht. Hij wist wat nodig was en handelde zonder aarzeling.”

De fauw noemt het overlijden “veel te vroeg” en onderstreept de diepe impact ervan op het hele stedelijke apparaat. “Dit raakt ons als stadsbestuur, maar ook het volledige korps en de gemeenteraad. Yves was een vaste waarde. Zijn functie betekende alles voor hem. Zijn engagement was onvoorwaardelijk. Zijn afwezigheid laat een leegte die zich moeilijk laat opvullen.”

Een vader, een collega, een mens

Naast zijn rol als korpschef was Yves Rotty in de eerste plaats vader. Hij laat een dochter achter. Ook dat detail, kort genoemd maar zwaar beladen, maakt dit verlies pijnlijk tastbaar. Er zijn geen publieke verklaringen van de familie, maar de politiezone benadrukt in haar communicatie het menselijk verlies achter de uniforme façade.

Perswoordvoerster Lien Depoorter verwoordt het als volgt: “We wensen zijn dochter, familie, vrienden en alle collega’s veel sterkte bij dit plotse overlijden.” Haar woorden zijn kort, ingetogen, maar des te krachtiger. Binnen het korps was er altijd grote waardering voor zijn discretie, zijn betrokkenheid en zijn vermogen om kalmte te bewaren, ook in de lastigste dossiers.

Een korte, maar betekenisvolle ambtstermijn

Hoewel hij pas sinds augustus 2023 korpschef was, liet Yves Rotty zich op korte tijd gelden als een stabiele kracht binnen de Brugse politiezorg. Hij volgde toen de vorige korpschef op met de ambitie om niet louter de orde te bewaren, maar ook menselijkheid centraal te stellen in het functioneren van het korps. Die ambitie vertaalde zich in zijn dagelijkse aanpak: benaderbaar voor zijn team, discreet in zijn optreden, en altijd in dienst van de stad die hij beschermde.

Zijn benoeming werd destijds als een logische stap gezien, gezien zijn jarenlange ervaring binnen de veiligheidsdiensten. Hij genoot vertrouwen van zowel het stadsbestuur als van de mensen op het terrein. De titels en eretekens deden hem weinig; het werk op zich, en het welzijn van zijn ploeg, dat was wat voor hem telde.

Het leven verder na het zwijgen

De Brugse politiezone gaat de komende weken door een periode van rouw en overgang. Wie hem opvolgt, is nog onbekend. Maar duidelijk is dat het gemis zich niet zal beperken tot de werkvloer. Yves Rotty wordt herinnerd als iemand die de taal van rechtvaardigheid sprak zonder zijn stem te verheffen, als iemand die zijn plicht vervulde zonder zich op te dringen.

Burgemeester De fauw vatte het treffend samen: “Ikzelf, maar velen met mij, zullen Yves heel erg missen.” In de stenen gangen van het politiegebouw aan de Koningin Elisabethlaan in Brugge zal zijn afwezigheid voelbaar blijven. Niet als een echo, maar als een stilte die spreekt.

( Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be )