Een stille nacht in het rijk van de draak: de digitale rust van de Chinese jeugd

China plant een nachtelijke internetbeperking voor minderjarigen om schermverslaving te bestrijden. Daarnaast zal een systeem de dagelijkse internettijd op smartphones reguleren. Deze nieuwe regels, die naar verwachting op 2 september 2023 van kracht worden, behoren tot de strengste ter wereld. Het nieuws veroorzaakte een daling van de aandelen van verschillende Chinese internetbedrijven.

China staat bekend om zijn hoogbouw, snelle treinen en grootse economische groei. Nu gaat het land echter een stap verder om het leven van zijn jonge burgers te vormen. Vanaf de avond tot de vroege uren van de ochtend, wanneer de maan schijnt over het Middenrijk, zal de toegang tot het wereldwijde web voor minderjarigen worden beperkt. Het is een besluit dat de sluimerende zorgen over technologieverslaving in de schijnwerpers plaatst.

Digitale rusttijden

In de stilte van de nacht, als de drukte van de dag plaats maakt voor rust, zullen minderjarigen in China binnenkort een periode van digitale detox ingaan. Van 22.00 uur tot 6.00 uur zal hun toegang tot het internet via mobiele apparaten worden beperkt. Maar de maatregelen gaan verder dan de nachtelijke uren. Een systeem zal ook de dagelijkse internettijd op smartphones reguleren.

Deze maatregelen zijn bedoeld om de verslaving aan schermen in te dammen. In het land van de rijzende zon zal de dagelijkse internettijd van de jeugd binnenkort aan banden worden gelegd, aldus een nieuw wetsvoorstel dat op woensdag 2 augustus 2023 werd onthuld.

Gereguleerde schermtijd

Onder deze nieuwe regelgeving, die naar verwachting op 2 september 2023 van kracht wordt na een openbare consultatieperiode, zal geen enkele minderjarige toegang hebben tot het internet via een mobiel apparaat tussen de avond- en ochtenduren. Dat is echter niet alles. Een systeem zal ook de dagelijkse internettijd op smartphones beperken: 16- en 17-jarigen krijgen twee uur, terwijl kinderen jonger dan acht jaar slechts veertig minuten krijgen.

Voorgesteld door de Chinese administratie voor cyberspace en geïmplementeerd via technische middelen, behoren deze regels tot de strengste ter wereld. Echter, de ouders hebben de macht om deze beperkingen te omzeilen, mochten ze dat nodig achten.

Verstrekkende effecten

Deze aanpak om een “veilige en gezonde internetomgeving voor minderjarigen” te creëren is een vervolg op eerdere maatregelen die zijn genomen om de “internetverslaving bij minderjarigen te verminderen”. Deze nieuwe regelgeving had ook gevolgen op de aandelenmarkt, waar verschillende Chinese internetbedrijven een daling van hun aandelen zagen.

In de afgelopen jaren heeft China een reeks regels geïntroduceerd met dit doel. Sinds 2021 beperkt het land de tijd die kinderen kunnen besteden aan online gamen. Het had ook de goedkeuring van nieuwe videogames voor negen maanden bevroren, wat een schok veroorzaakte bij veel bedrijven in de sector, waaronder de Chinese gigant Tencent.

De aankondiging op woensdag veroorzaakte een daling in de aandelen van verschillende Chinese internetbedrijven. In Hong Kong daalden de aandelen van Tencent (videogames, berichtenservices, online betalingen) met bijna 3%, en de aandelen van Baidu (zoekmachine, kunstmatige intelligentie) daalden met 3,75%.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )