Een sluipend gevaar aan de kust: Middelkerke en de Aziatische hoornaar

Middelkerke blijft het enige kustgebied waar de Aziatische hoornaar vrij spel krijgt. Ondanks herhaalde oproepen voor actie blijft het bestuur passief, waardoor zowel de mensheid als de biodiversiteit onder dreiging staan. Er zijn dringende maatregelen nodig om deze groeiende crisis aan te pakken.

Terwijl de golven zachtjes het zand van de Belgische kust kussen, schuilt er in Middelkerke een gevaar dat volgens Franky Annys (zie foto hierboven) door velen wordt onderschat: de Aziatische hoornaar.

Een veronachtzaamde dreiging

De Aziatische hoornaar, een niet-inheemse indringer, doet veel meer dan alleen de fruitteelt verstoren. Voorbij zijn de dagen dat dit insect alleen als een overlast werd beschouwd; het heeft zich ontpopt als een acute dreiging voor zowel de mensheid als onze fragiele biodiversiteit. Recente aanvallen op werknemers in de groendienst, zoals gerapporteerd in de media, leggen de vraag op tafel: Hoe lang kunnen we wachten voor we in actie komen? Moet het tot een tragedie komen voordat we de ernst van deze situatie inzien?

Bijen: de stille getuigen van een ecosysteem in crisis

Deze roofzuchtige indringer heeft een onverzadigbare honger naar bijen, de stille arbeiders die een cruciale rol spelen in ons ecosysteem. Een verontrustende daling van het bijenbestand kan leiden tot een dominospel van ecologische gevolgen die niet te overzien zijn. Zoals de filosoof eens zei: “Kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben”, en de Aziatische hoornaar is zo’n kleine verandering met een potentiële catastrofale impact.

Roeien tegen de stroom in

Ondanks herhaalde oproepen, vooral vanuit Open VLD-gemeenteraadslid Franky Annys, blijft Middelkerke achter in de strijd tegen deze ongewenste gast. Het lijkt alsof de alarmbellen wel rinkelen, maar niet worden gehoord. Agenda-items en tussenkomsten zijn schijnbaar voor dovemansoren bestemd. In een tijd waarin proactief handelen essentieel is, koos Middelkerke ervoor passief te blijven.

Het blijft een raadsel waarom Middelkerke een uitzondering vormt. Hopelijk zal het inzicht snel komen, en zal Middelkerke financieel ingrijpen, zoals andere kustgemeenten, om de Aziatische hoornaar te bestrijden.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )