Een reis door de tijd: Handzame’s trots in tabak en traditie

Op 11 oktober 2023 nodigt Handzame bezoekers uit voor een reis door de tijd bij de historische Tabakfabriek N°253. Dit unieke bezoek vertelt het verhaal van de familie Vandenberghe tijdens WOI, de evolutie van het dorp, en de rol van tabak en sigarenproductie in de regio.

Woensdag 11 oktober 2023, 14u

Tabaksgeschiedenis

Diep in het hart van Handzame, op een locatie die doordrenkt is van verhalen en herinneringen, staat de Tabakfabriek N°253. Eenmaal over de drempel, worden bezoekers onmiddellijk ondergedompeld in een tijd die al lang is vervlogen, maar wiens erfenis nog steeds resoneert in de robuuste muren van de fabriek.

De Vandenberghe’s en de Grote Oorlog

Tijdens de rondleiding worden bezoekers meegevoerd naar het bezoekerscentrum, dat een eerbetoon is aan de geschiedenis van de familie Vandenberghe in de tumultueuze jaren van de Eerste Wereldoorlog. De echo’s van de oorlog, de moeilijkheden, het verdriet, maar ook de hoop, vinden hier hun plek.

Het is Cyriel Vandenberghe, de grondlegger van deze industriële parel rond 1900, die optreedt als virtuele gids. Hij onthult het hartverscheurende relaas van de vroege jaren van de fabriek, die bloeide net voor de verschrikkingen van de Grote Oorlog de horizon verduisterden. Maar hij spreekt ook over veerkracht: hoe het bedrijf de uitdagingen van de naoorlogse periode overwon en transformeerde om zich aan te passen aan de veranderende tijden.

Moderniteit ontmoet traditie

En zoals elk goed verhaal, is er evolutie. Na de historische dieptepunten wacht de NEOS-fabriek – een symbool van moderniteit en vooruitgang. Deze rondleiding biedt een blik op het hedendaagse bedrijf, waar verleden en heden samenvloeien in een harmonieuze dans.

Voor degenen die een duik willen nemen in het diepe bad van de geschiedenis en het erfgoed van Handzame, is dit een kans die je niet mag missen. Onder de vleugels van Toerisme Kortemark wacht een reis vol ontdekkingen.

Bezoekdetails

Locatie: Tabakfabriek N°253, Kronevoordestraat 21, 8610 Handzame. Ingang via het bezoekerscentrum, poort nabij huis Kronevoordestraat 19. Organisator: Toerisme Kortemark Toegang: Gratis, maar registratie vooraf is verplicht. Meer informatie en registratie: kortemark.recreatex.be of bel naar 051 56 61 08.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )