Een onuitwisbare tragedie: Hoe “Lotje” het gezicht werd van de strijd tegen rijden onder invloed

Dit diepgaande verhaal belicht de impact van rijden onder invloed door de ervaringen van Grietje Depreitere en Johan Gysel, die hun dochter verloren aan een dronken spookrijder. Hun reis van rouw, herinnering, en activisme biedt inzichten in de complexiteit van verlies en de noodzaak van strengere preventiemaatregelen tegen rijden onder invloed.

Loading

Verlies en veerkracht: het verhaal “Lotje” en de achtergebleven ouders Grietje Depreitere en Johan Gysel en familie

Op 27 september 2024 zal een dag van diepe rouw markeren, precies vijf jaar na het moment dat het leven van Grietje Depreitere en Johan Gysel onherstelbaar veranderde. Hun geliefde dochter Charlotte werd bruut uit het leven gerukt door een tragisch ongeval, veroorzaakt door een bestuurder die onder invloed was. Dit verhaal, verzadigd met verdriet en tegelijkertijd doordrongen van een krachtige veerkracht, belicht de sombere werkelijkheid van alcohol achter het stuur en de blijvende gevolgen voor degenen die achterblijven.

Een pad van rouw en herinnering

De jaren na het verlies van Charlotte waren doordrenkt met verdriet, waarbij elke dag een nieuwe uitdaging bracht. Ondanks de diepte van hun verdriet, streven Grietje en Johan ernaar om positief te blijven, gedreven door de liefde voor hun gezin en de warmte van vrienden en familie. Charlotte’s herinnering levend houden is een dagelijkse toewijding: haar naam wordt elke dag uitgesproken, een blijk van haar blijvende aanwezigheid in hun leven. Grietje Depreitere vertelt:”Dit jaar zal het op vrijdag 27 september 5 jaar geleden dat Charlotte is omgekomen door een dronken bestuurder. Het is al heel zwaar geweest. De ene dag gaat dat beter dan de andere dag. Eens goed huilen, dat verlost, dan kan je terug wat verder. We proberen toch nog positief in het leven te staan, niet alleen voor ons gezin alleen maar ook voor de familie, vrienden en mensen om ons heen. Dit verlies kan je nooit verwerken maar moet je leren mee leven. Maar door haar blijvend te herinneren en elke dag haar naam te noemen blijft ze bij ons leven! We blijven voor altijd 2 kinderen hebben! We troosten onszelf door te zeggen dat ze de tijd dat ze hier bij ons was ook wel een mooi, gelukkig leven heeft gehad met heel veel liefde. Ze was en is nog een meisje om naar op te kijken.”

De kracht van gemeenschapssteun

De steun van hun omgeving heeft een cruciale rol gespeeld in hun rouwproces. Speciale momenten en herdenkingen, zoals de aanplanting van twee bossen ter ere van Charlotte en andere verkeersslachtoffers, bieden troost en een plek voor reflectie. Deze initiatieven benadrukken het belang van bewustwording en preventie van rijden onder invloed. In de eigen woorden van Grietje Depreitere:”We zijn heel goed opgevangen door onze familie en vrienden en zijn ze daarvoor zeer dankbaar. Charlotte was lief en graag gezien en laat ook vele mooie herinneringen. Op een of andere manier uit zich dat door haar naam te noemen en over haar te praten, de attenties, de vele bloemen op haar verjaardag, op haar sterfdag, op 1 november…Dit is telkens een steun. De 2 bossen die zijn aangeplant voor Charlotte en alle verkeersslachtoffers die zijn omgekomen door dronken bestuurders of onder invloed van. Dit waren 2 mooie momenten die we blijven koesteren en naartoe gaan. We hebben ons zeker goed ondersteund gevoeld en nu nog steeds. Velen die een nauwe band hadden met Charlotte hebben het vaak ook nog moeilijk.”

Een oproep voor strengere maatregelen

Ondanks de dalende cijfers van rijden onder invloed, benadrukken Grietje en Johan de noodzaak van strengere controles en zwaardere straffen. Het recente percentage bestuurders dat onder invloed rijdt, is gedaald naar 1,57%, een stap in de goede richting, maar volgens hen niet voldoende. De aanwezigheid van niet-alcoholische alternatieven en de inspanningen van de politie worden gewaardeerd, maar er is een sterkere nadruk nodig op preventie en handhaving. Grietje Depreitere vertelt:”Het is zeker positief dat het gedaald is, maar het kan altijd beter. We horen en zien nog veel mensen die onder invloed van alcohol het stuur nemen. Daar hebben we het heel moeilijk mee. Onlangs hebben we nog mensen zien vertrekken met hun kind mee die zeker een glas te veel hadden gedronken… We kijken toe en voelen ons machteloos. Pijnlijk.”

Een boodschap van hoop en waarschuwing

De boodschap van Grietje en Johan aan bestuurders die nog steeds kiezen om onder invloed te rijden, is duidelijk: het brengt onnodig gevaar met zich mee, niet alleen voor zichzelf maar voor iedereen op de weg. Hun verhaal dient als een krachtige herinnering aan de verwoestende gevolgen van dergelijke beslissingen en benadrukt de noodzaak van verantwoordelijkheid.

Grietje Depreitere en Johan Gysel geloven niet dat de de huidige maatregelen en campagnes tegen alcoholgebruik achter het stuur voldoende zijn. Op de vraag wat zijn nog meer willen zien gebeuren op dit gebied, is het antwoord unisono. Grietje Depreitere en Johan Gysel:”Nee, het is niet voldoende. Er zouden nog meer controles mogen zijn en niet alleen op alcohol maar ook op drugs, want die zijn ook heel gevaarlijk! De politie doet hun werk, maar dan, welke strafmaat volgt? Zijn de straffen wel zwaar genoeg om de mensen bang te maken om het niet meer te doen? Waarom wil je jezelf en anderen in gevaar brengen? Als je iets wil drinken, vraag een taxi of iemand die bob wil zijn of iemand die om je wil komen… oplossingen zijn er genoeg,” stellen beide ouders van Charlotte, gekend thuis als Lotje.

Kies bewust om geen alcohol of drugs te nemen vooraleer je de baan op moet

Er zijn helaas nog mensen die nog steeds de keuze maken om onder invloed te rijden. Grietje Depreitere en Johan Gysel:” Het doet heel veel pijn doet om dit te zien. We krijgen de kracht wel niet om het hen te zeggen, jammer genoeg. Alle macht ligt in het rechtssysteem. Ze zijn een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Het is vlug gebeurd. Hun leven en die van anderen zijn plots heel anders en heel pijnlijk. Dit kan vermeden worden. Doe het niet. Een ziekte overkomt je en kan je niet altijd aan doen, maar je kan wel bewust kiezen om geen alcohol of drugs te nemen in het verkeer. Alcohol en drugs gaan gewoon niet samen in het verkeer! Strengere maatregelen moeten er komen,” stellen ze als 1 front.

Herdenken en vooruitkijken

Het herdenken van Charlotte gebeurt op momenten die zowel pijnlijk als betekenisvol zijn. Op haar verjaardag staat de tijd stil, een dag gevuld met herinneringen aan haar leven en de vreugde die ze bracht. Het gezin vindt ook troost in hun verbinding met Italië, waar een bijzondere herdenking plaatsvond die hun band met het land en zijn mensen versterkte. Grietje Depreitere en Johan Gysel:”Op haar verjaardag gaan we niet werken. Het is een té moeilijke dag. Dan denk je aan je zwangerschap, de geboorte en haar eigen verjaardagen waar ze altijd zo naar verlangde. Die dag mocht ze dan altijd kiezen wat ze wilde eten of als ze iets wilde doen. We zorgden dan ook altijd voor een feestje voor haar vrienden en dan nog eens met de familie samen. Het was dus altijd een fijne tijd. Je ziet dan uiteindelijk ook geen toekomst meer voor haar… We gaan wel weer naar Italië binnenkort. We hebben een goeie band met Giampiëro die de ballon gevonden heeft in Italië. Hij kijkt er altijd naar uit om ons te zien. Het is ook nog altijd bewonderenswaardig dat deze ballon daar is geland in Pian delle Betulle, genoemd naar “Ultimo Paradiso”, de dag na haar begrafenis. Dit jaar zal het 5 jaar zijn dat ze is gestorven en willen we in september wel nog eens samenkomen met de familie en vrienden van ons en Lotje om haar samen te gedenken, ” vertellen Johan Gysel en Grietje Depreitere.

Een blik op de toekomst

Voor Grietje en Johan is de toekomst onzeker, maar ze hopen op een mooie toekomst voor hun zoon. Hun verhaal is een testament van liefde, verlies en de onbreekbare menselijke geest. Ze blijven zich inzetten voor bewustwording rond de gevaren van rijden onder invloed en steunen anderen die een vergelijkbaar verlies hebben geleden.

( Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be )

Loading