Een onderneming oprichten en beheren in enkele kliks met JustAct op Just-on-web

Een onderneming oprichten en beheren in enkele kliks met JustAct op Just-on-web

Een nieuwe digitale tool vereenvoudigt het oprichten en beheren van ondernemingen

Voortaan kunnen ondernemers een onderneming oprichten en beheren in enkele kliks. De nieuwe digitale tool JustAct op Just-on-web, het digitale portaal van de FOD Justitie, vervangt het intussen verouderde eGriffie. Het bespaart ondernemers veel administratieve rompslomp en maakt Justitie toegankelijker.

Eenvoudig en volledig digitaal

De oprichting van een onderneming via JustAct verloopt aan de hand van een intuïtief stappenplan. De burger-ondernemer kan nu ook elektronisch betalen en hoeft dus niet meer op de ondernemingsrechtbank te passeren.

Geen juridische kennis nodig

Een burger kan ook zelf een onderhandse oprichtingsakte en statuten voor vzw’s opstellen via JustAct. De intelligente formulieren gaan zelf een voorstel doen van een oprichtingsakte en de statuten. Dit levert niet alleen tijdswinst op voor de bestuurder, maar garandeert ook dat beide documenten consistent zijn.

Beter voor ondernemers en Justitie

De digitale tool JustAct is een belangrijke stap in de digitalisering van Justitie. Het vereenvoudigt het oprichten en beheren van ondernemingen voor ondernemers en maakt Justitie toegankelijker.

  • Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie: “We organiseren haast heel ons leven op een digitale manier en hoeven ons voor heel wat zaken al lang niet meer fysiek te verplaatsen om die in orde te brengen. Justitie hinkte echter hopeloos achterop en was een van de slechtste leerlingen van de klas op vlak van digitalisering. Die digitale achterstand wordt nu in sneltempo weggewerkt. Met JustAct kunnen ondernemers nu ook ondernemingen en vzw’s oprichten via onderhandse akte. Dat is niet enkel een goede zaak voor burgers, ondernemers en Justitie, maar ook voor onze economie.”
  • Mathieu Michel, Staatssecretaris voor Digitalisering: “Dankzij de digitalisering van overheidsdiensten kunnen burgers en bedrijven hun zaken sneller en efficiënter regelen. De nieuwe tool JustAct is daar een mooi voorbeeld van. Het is een belangrijke stap in de verdere digitalisering van Justitie en maakt het oprichten en beheren van ondernemingen een stuk eenvoudiger.”

Over JustAct

JustAct is een digitale tool die het oprichten en beheren van ondernemingen vereenvoudigt. De tool is toegankelijk via Just-on-web, het digitale portaal van de FOD Justitie.

Over Just-on-web

Just-on-web is het digitale portaal van de FOD Justitie. Via Just-on-web kunnen burgers en bedrijven terecht voor een breed scala aan onlinediensten, waaronder het oprichten en beheren van ondernemingen.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )