Een ode aan een zomers icoon: Het Belgisch kampioenschap strandbloemen maken

Het allereerste Belgisch kampioenschap strandbloemen maken is een feit. Lila de Wazier en Capucine Loontjes schrijven geschiedenis als de eerste winnaars van deze artistieke competitie. Compagnie Het Zoute, de organisator van het evenement, zet met dit festival de rijke traditie van strandbloemen op de Belgische kust in de schijnwerpers.

Knokke-Heist

Zomerbloemen van papier en passie

Op de Zeedijk van Knokke-Heist, onder het toeziend oog van een enthousiaste menigte, hebben Lila de Wazier uit Knokke-Heist en Capucine Loontjes uit Izegem zich bekroond tot de allereerste Belgische kampioenen strandbloemen maken. Deze zelfgeknutselde kunstwerkjes werden door het publiek, stemmend met schelpjes, gekozen uit maar liefst 215 inzendingen.

Iedere deelnemer ontving thuis een pakket vol materialen om de bloemen te creëren en presenteerde vandaag vol trots het eindresultaat.

Een dag vol herinneringen en verwondering

De traditie van strandbloemen heeft een diepe wortel in de Belgische zomers. Kinderen hebben al meer dan een eeuw langs de kust gelopen, hopend hun papieren creaties te ruilen voor een handvol schelpen. Ter ere van deze eeuwenoude traditie transformeerde de Zeedijk van Knokke-Heist gistermiddag in een levendige strandbloementuin.

Een stap verder dan bloemen

Maar de festiviteiten beperkten zich niet tot de bloemen alleen. Floris Peene uit Bredene ontving een speciale onderscheiding voor het ontwerpen van de meest charmante strandwinkel, een eer uitgereikt door de jury van Compagnie Het Zoute.

Een eerbetoon aan traditie

Compagnie Het Zoute, een projectontwikkelaar diep verankerd in Knokke-Heist, heeft altijd de rijke geschiedenis van de papieren bloemen gekoesterd. “Deze unieke traditie verrijkt al meer dan een eeuw onze kust. Vanaf onze oprichting hebben we talloze initiatieven genomen om de stad nog aantrekkelijker te maken,” zegt Joris Vrielynck, CEO van Compagnie Het Zoute.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )