Een ochtend met Lies Laridon: De vrouw achter Diksmuide’s vernieuwde horizon

Diksmuide ontwaakt onder leiderschap van Laridon

Diksmuide, 10 september 2023 – Terwijl de eerste zonnestralen de Ten Patershove in Diksmuide verwarmden, verzamelden 190 zielen zich rond de ontbijttafel, in afwachting van de woorden van hun burgemeester, Lies Laridon. Met zowel een terugblik op het verleden als een vooruitblik op de toekomst, onthulde Laridon haar visie voor de stad.

De stad als thuishaven

Met een vurige passie sprak ze over haar droomstad. “Een stad,” zei ze, “waar elke lach en elk verdriet geëerd wordt, waar ieder hart een thuis vindt. Een stad die niet alleen huizen biedt, maar ook dromen voedt. Een plek om te leven, lief te hebben, te werken en te dromen.”

Tussen bladgroen en beton

In haar streven naar een harmonieuze stad, zet Diksmuide grote stappen in de richting van duurzaamheid. Er zijn plannen voor een toekomstig sociaal huis dat zal schitteren als een baken van energieneutraliteit en verbinding. Tegelijkertijd ademen de nieuwe fietspaden en wandelroutes de belofte van groene momenten in een stedelijk landschap.

Ver van huis, maar welkom

Het verre conflict in Oekraïne kent zijn echo’s in Diksmuide. Met open armen heeft de stad al meer dan honderd Oekraïense zielen verwelkomd, hen een veilig toevluchtsoord biedend in tijden van onzekerheid.

Bruggen naar morgen

Laridon’s visie voor de toekomst is even concreet als inspirerend. Ze spreekt over bruggen die de oevers van de IJzer verbinden, tunnels die de spoorwegviaducten doorkruisen en een medisch centrum dat niet alleen lichamen, maar ook harten zal helen. Lies Laridon is niet zomaar een burgemeester. Ze is een visionair, een dromer en een doener. Onder haar wakend oog is Diksmuide op weg om zichzelf te overstijgen, zich te vestigen als een stad van verbondenheid, duurzaamheid en welkom.

Een nieuwe financiële horizon

In 2019 werd de manier waarop financiën in Diksmuide werden beheerd, fundamenteel herzien. Maar was het een radicale verandering in bestedingsgewoonten of slechts een subtiele boekhoudkundige aanpassing? Lies Laridon, de burgemeester met een heldere visie voor de stad, verklaart dat de verandering vooral een andere boekhoudmethode betrof. De financiële hartslag van de stad bleef consistent, zelfs toen er geïnvesteerd werd in nieuwe projecten zoals de overgang naar led-straatverlichting, die niet alleen de stad verlicht, maar ook de uitgaven reduceert.

De economische balans

Wanneer we de cijfers van 2019 vergelijken met die van 2021, dan zien we interessante economische bewegingen. De burgemeester benadrukt dat het gemiddelde inkomen in de westhoek-regio enigszins lager ligt dan in andere regio’s. Maar ze is optimistisch. Ze gelooft sterk in de toekomst en zegt: “Ik ben er zeker van dat dit zal verbeteren.”

Cultuur in het hart van Diksmuide

De stad bruist van activiteit. Of het nu de lentecollecties zijn die mensen naar het stadscentrum trekken, of de langverwachte optredens van de meest geliefde Vlaamse zangers, Diksmuide heeft het allemaal. Evenementen zoals Vive le velo en sportevenementen, zoals de vierdaagse trekken zowel inwoners als bezoekers.

Laridon benadrukt het belang van gemeenschapsbetrokkenheid: “Ik wil van harte de schepenen en iedereen die actief bij ons betrokken is bedanken.” Ze heeft ook een speciale boodschap voor de inwoners: “Bedankt dat jullie er vandaag zijn.”

Sport, passie en toewijding

Voetbal is niet zomaar een sport in Diksmuide; het is een passie. De burgemeester spreekt over de toewijding van het team en de coach, en benadrukt dat goede coaching essentieel is voor succes en vergelijkt het bestuur met een sterk voetbalteam waar alle spelers belangrijk zijn, maar ook de supporters van tel zijn. Ze is trots op de vele talenten die de stad heeft voortgebracht en kijkt met optimisme naar de toekomst.

Inclusiviteit als kernwaarde

Voor burgemeester Laridon is het duidelijk: “We moeten er zijn voor degenen die het moeilijk hebben.” Ze benadrukt het belang van gemeenschap en solidariteit en herinnert eraan dat Diksmuide een stad is die openstaat voor iedereen, ongeacht hun achtergrond.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *