Een nobele schoolweek in Brugge: de brooddozen werden extra gevuld

Een gebaar van solidariteit
Terwijl duizenden kinderen en jongeren enthousiast uitkijken naar de start van een nieuw schooljaar, heeft Enchanté vzw ervoor gekozen deze cruciale overgang niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Gedurende de eerste week van september 2023 bezochten ze met hun opmerkelijke project, Brood(doos)nodig, vijf scholen in Vlaanderen. De leerlingen werden aangemoedigd om met lege brooddozen te verschijnen, een symbolische weergave van de honger die sommigen elke dag ervaren. Desalniettemin zorgde Enchanté ervoor dat tegen lunchtijd niemand met een lege maag zat.

Het belang van Brood(doos)nodig
Voor diegenen die niet bekend zijn met Brood(doos)nodig: het is een initiatief met één simpel doel, namelijk ervoor zorgen dat iedere leerling van een voedzame maaltijd wordt voorzien. De harde realiteit is dat een gezonde, gevulde brooddoos niet voor elk kind vanzelfsprekend is. In stedelijke gebieden komt één op de vier kinderen en jongeren dagelijks met een lege brooddoos naar school, wat hun leer- en speelvermogen drastisch beperkt. Het hele jaar door streeft Brood(doos)nodig ernaar om deze kloof te dichten, met de steun van scholen, lokale bedrijven, buurtorganisaties en individuele donateurs.

Samenwerken voor een groter doel
Van 4 tot 8 september 2023 hebben ze hun krachten gebundeld met drie scholen waarmee ze al langer samenwerken, aangevuld met twee nieuwe scholen, en samen hebben ze ervoor gezorgd dat elke brooddoos werd gevuld. Bekende ambassadeurs, vele vrijwilligers en hun partner Lidl hielpen de organisatie met deze missie.

Over Enchanté vzw en Lidl
Enchanté vzw streeft ernaar mensen te verbinden door middel van warmhartige initiatieven. Hun droom is een samenleving waarin iedereen telt en waar men voor elkaar zorgt. Lidl, van zijn kant, heeft zich als duurzame supermarkt opgesteld om dit nobele initiatief financieel te ondersteunen.

Onderwijskansen voor iedereen
Het is een sombere realiteit dat velen niet op gelijke voet aan een nieuw schooljaar beginnen. Onvoldoende voeding heeft directe gevolgen voor het welzijn van studenten en hun academische prestaties. Brood(doos)nodig streeft ernaar om de onderwijskansen voor iedere leerling te vergroten.

Lokale inspanningen in Brugge
In Brugge werd nauw samengewerkt met lokale partners om de honger op school te bestrijden. Diverse scholen hebben initiatieven op maat van de school uitgerold, variërend van ontbijtmogelijkheden tot warme maaltijden.

Een inspirerende ontmoeting
Om het bewustzijn te vergroten, werd op 10 oktober een ontmoetingsmoment georganiseerd in De Republiek, waar Brugse scholen meer te weten kwamen over het Brood(doos)nodig project.

Verschillende contactpersonen zijn beschikbaar voor verdere vragen of informatie.

Contacten

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be