Een nieuwe fietsdag breekt aan tijdens de Week van de Dementie

Het fietsfenomeen van de eeuw

Op 17 september 2023 wordt het autolandschap van onze steden getransformeerd. Deze dag is niet zomaar een autovrije zondag, het is de dag waarop de fiets centraal staat. Een initiatief dat de fietscultuur wil bevorderen en de verbinding tussen de burgers wil versterken.

De roep om een betere fietsmobiliteit

Zowel de Fietsersbond als de GRACQ werken samen aan ‘De langste Fietsketting’. Deze beweging benadrukt de noodzaak voor de ministers van mobiliteit om hun inspanningen te verdubbelen en een sterker en efficiënter fietsbeleid te implementeren. Fietsen is niet alleen slim, leuk en gezond; het is ook een uiting van sociale cohesie die onze regionale grenzen overstijgt. Dagelijks merken we een stijging in het aantal fietsers, wat benadrukt hoe relevant en noodzakelijk fietsen is in ons dagelijks leven.

Vanuit het hart van onze steden

Er zijn drie unieke startpunten: Tubeke, Halle en Brussel. Deze locaties worden verbonden door zes ervaringspunten, waardoor fietsers de gelegenheid hebben om te stoppen, verkennen en deel te nemen aan diverse activiteiten.

Het reisschema

  • Vanaf 12 uur worden de start- en ervaringspunten geopend.
  • Om 13:30 uur begint de fietsketting vanuit Tubeke.
  • Om 14:00 uur vertrekken de fietsers vanuit Halle en Brussel.
  • Om 15:00 uur vormt zich de langverwachte fietsketting.
  • Tegen 16:00 uur eindigt het evenement.

Voor degenen die het parcours willen volgen, is er een speciale GPX beschikbaar, waarop alle ervaringspunten zijn aangegeven.

Samenwerkingen die het verschil maken

Dit evenement is mogelijk gemaakt door de samenwerking van de Fietsersbond en GRACQ, met de gewaardeerde steun van de FOD mobiliteit en vervoer, Upway, Energieplatform Bolt en Cyclis. Speciale dank gaat ook uit naar mediapartners Radio 2 en Vivacité.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Wies CALLENS – NL Fietsersbond wies.callens@fietsersbond.be 0478 54 64 52

Laurence LEWALLE – FR Directrice du GRACQ laurence.lewalle@gracq.org 0490 46 03 42 www.delangstefietsketting.be

Tekst door Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.