Een nieuw tijdperk voor Hotelschool Ter Duinen en ‘De Mijn’ te “Coxyde”

Historische renaissance

19 september, 18:00 uur, Coxyde, Hotelschool Ter Duinen:

In 1946, toen het voormalig vakantieoord voor Mijnwerkers uit zowel Vlaanderen als Wallonië haar deuren opende, kon men niet bevroeden dat dit gebouw het kloppend hart van de Hotelschool Ter Duinen zou worden. Tot 1990 functioneerde het als het voornaamste edificium van de campus, waarna de Gasterie zijn intrede deed en tal van belangrijke afdelingen onder haar dak nam.

Tegenwoordig vinden tal van derdegraadsleerlingen hier hun thuis op de eerste en tweede etage, terwijl het Centrum voor Volwassenonderwijs Miras de ruimtes beneden bezet voor hun opleidingen in culinaire kunsten. Wanneer de avond valt, neemt het 7de jaar gastronomie de leiding over in restaurant ‘Auguste’.

Een reis doorheen de tijd

In de loop der jaren heeft ‘De Mijn’ vele transformaties ondergaan. Deze renovaties brachten niet alleen fysieke veranderingen met zich mee maar symboliseren ook de evolutie en groei van de instelling. De laatste vernieuwing toonde de grote ontmoetingszaal in een frisse, lichte houttint. ‘De Mijn’ staat nu, in september 2023, klaar om iedereen in haar vernieuwde pracht te verwelkomen.

De toekomst tegemoet

Met een studentenpopulatie van ongeveer 400 leerlingen uit heel Vlaanderen, Brussel en zelfs Nederland, blijft de drang naar vooruitgang en verbetering aanhouden. De Hotelschool Ter Duinen heeft niet alleen geïnvesteerd in haar onderwijsfaciliteiten, maar ook in de leefomstandigheden van haar leerlingen.

Bijzondere aandacht ging uit naar het internaat ‘Zand’, dat al sinds 1983 onderdak biedt aan leerlingen en dringend toe was aan vernieuwing. Niet alleen de kamers, maar ook de gemeenschappelijke ruimtes en faciliteiten zijn grondig aangepakt. Vanaf 1 september 2023 konden de leerlingen hun vernieuwde onderkomen betrekken.

Daarnaast wordt er in het schooljaar 23-24 gestart met een nieuwbouwproject dat zich focust op studie- en ontspanningsruimtes specifiek voor eerstegraadsleerlingen.

Investeren in de toekomst

Het kostenplaatje van dit ambitieuze project:

  • Renovatie Zand: ca. 2.000.000 EUR
  • Nieuwbouw: ca. 1.000.000 EUR

Warm welkom bij de start van een nieuw schooljaar

De voorzitter van de beheerraad van Hotelschool Ter Duinen heette iedereen van harte welkom. Ze dankte vanuit de politieke arena federaal parlementslid Sander Loones, en de schepenen van Koksijde Dirk Dawyndt en Ivan Vancayseele voor hun aanwezigheid. Daarnaast was er ook een sterke vertegenwoordiging vanuit de educatieve sector. Carmen Wullaert en Sven Seifert van volwassenenonderwijs Miras, Johan Delanghe en Lode Vanwildemeersch van hogeschool Vives, Rita Willaert van scholengemeenschap Veurne Westkust en Geert Barbry van het Sint-Bernarduscollege Nieuwpoort waren live aanwezig op deze prachtige opening. Natuurlijk konden ook Robin Vanderelst en Lore D’Heygere van Horeca Forma er niet ontbreken.

Het bestuur van de Oud-leerlingenbond was prominent aanwezig en ook de redactie van Hospes

De Coxydiens, de vereniging van oud-leerlingen, waren tevens vertegenwoordigd door hun voorzitter en leden. Dirk Beschuyt – Voorzitter: Een gedreven en vastberaden leider met een scherp oog voor detail. Dirk zet zich onvermoeibaar in voor het welzijn en de groei van de organisatie. Karl D’Hooghe – Ondervoorzitter: Karl’s innovatieve ideeën en constructieve feedback maken van hem een onmisbare pijler binnen het team. Franky Malbrancke – Secretaris: Franky’s nauwgezetheid en precisie zijn legendarisch binnen de gemeenschap. Zijn toewijding zorgt voor vlotte communicatie en administratie. De bestuursleden werden ook in de bloemetjes gezet. Yves Bastoen: Yves, met zijn culinaire expertise, brengt verfijning en elegantie naar elk evenement. Ronny Calcoen: Ronny’s jarenlange ervaring en wijsheid zijn een waardevolle schat voor de groep. Hervé Cattrysse – Ere-voorzitter: Zijn leiderschapskwaliteiten en onwankelbare toewijding hebben sterk bijgedragen aan de groei van de organisatie. Dries Cloet: Dries’ positieve energie en creativiteit zijn een verrijking voor elk project. Gerda Hollevoet: Met haar empathisch vermogen en oprechte betrokkenheid maakt Gerda een diepe indruk. Dirk Joye: Dirk is een bron van inspiratie voor allen, dankzij zijn diepgaande kennis en passie. Fernand Lensen: Fernand’s professionaliteit en betrokkenheid zijn voorbeelden voor velen. Raf Sonneville: Raf’s strategische visie en analytische benadering zijn cruciaal voor het succes van vele projecten. Sven Seifert: Sven’s pedagogische expertise en onderwijsinzichten zijn een waardevolle aanwinst voor de gemeenschap.Rudy Maes: Rudy’s zakelijke inzicht en pragmatisme leiden keer op keer tot succes. Peter Verbeke: Als fervent pleitbezorger voor kwalitatief onderwijs heeft Peter een blijvende impact op velen. Een speciaal dankwoord werd nog eens gericht aan Dirk Beschuyt, Hervé Cattrysse, Karl D’Hooghe, Dirk Joye, Fernand Lensen, Fred Maenhout, Raf Sonneville en Peter Verbeke: Dit team van toegewijde professionals zet zich in om hoogstaande, informatieve content te leveren die de essentie van de Oud-leerlingenbond vangt.

Samenwerkingen en verbintenissen

De partners van Hotelschool Ter Duinen zoals Le Creuset, Allinox, Architectenbureau Felix en Partners, Studiebureau V&S technics TD design, Bedrijf Meuleman, Decupere decoratie en Inti House of light zijn van onschatbare waarde.

Dankbaar voor de medewerkers

Elk schooljaar wordt mogelijk gemaakt door de toewijding van het team van Ter Duinen. Dank aan elke medewerker die zich elke dag inzet voor het onderwijs.

Een nieuwe start

Als we terugkijken op het vorige schooljaar, denken we met warmte terug aan de 66 studenten die we hebben uitgezwaaid. Terwijl de herinneringen nog vers zijn, kijken we uit naar de 356 nieuwe gezichten, waarvan 53 leerlingen de eerste stappen zetten in de graad Horeca Voeding.

Ambassadeurs in de spotlight

Sinds 2015 worden oud-leerlingen jaarlijks in het zonnetje gezet. Na de inauguratie konden we hiervan getuige zijn in De Mijn. Een speciaal welkom voor Mieke Cruyssaert, Tim Saint Germain en Pieter Verheyde, de oud-leerlingen die de award van Ambassadeur van Ter Duinen in ontvangst konden nemen.

Een nieuwe start voor het internaat

Met trots presenteren ze er het vernieuwde internaatgebouw, het Zand. Na vier decennia heeft dit gebouw een frisse uitstraling gekregen en dient het als thuis voor honderden studenten.

Het internaat ‘Zand-in de Duinen’ van de gerenommeerde hotelschool Ter Duinen heeft werkelijk een metamorfose ondergaan, dankzij de visionaire blik van een aantal toegewijde individuen.

Historisch fundament

Het originele gebouw, een creatie van firma Decuypere uit Oostduinkerke, plantte zijn fundamenten in 1983. Als een robuuste getuige van een voorbije tijd werd dit internaat bijna vier decennia gekoesterd door de gemeenschap. De kamers – voorheen revolutionair met hun tweepersoonsstapelbedden, wastafel, bureau en kleerkast – huisvestten vanaf de jaren ’80 de jongens van de tweede graad. Pas in het sereen jaar 1995 dansten ook de voetstappen van meisjes door de gangen.

Tijd voor een nieuwe zonsopgang

Met de tand des tijds schreeuwend om vernieuwing en de groeiende behoeften van de studenten in het achterhoofd, was het onvermijdelijk: het gebouw schreeuwde om een transformatie. Peter Verbeke, directeur van Ter Duinen, benadrukte de noodzaak van deze metamorfose en de ambitie om een thuisgevoel en structuur te bieden aan de studenten. De voortdurende evolutie, van toezichthoudende leraren tot opvoeders die een huiselijk gevoel wilden bieden, markeert de ethos van deze instelling.

Samenwerking als sleutel tot succes

    Dit project zou nooit van de grond zijn gekomen zonder de onwrikbare toewijding van drie directeurs die het dossier bij Agion indienden, en het visionaire werk van Architectenbureau Felix en partners. Hun passie en expertise werden verder aangevuld door het Studiebureau V & S technics uit Izegem, onder leiding van Kim Saelens en Geert Ducasteele.

    Met dank aan de onvermoeibare inspanningen van de verantwoordelijke voor technische zaken, Dimitri Lahousse, gesteund door zijn technisch team, Mike en Ronny, en het onderhoudsteam, wordt deze droom werkelijkheid. Verder had de directeur niks anders dan lof voor Peter Meuleman en Gunther Dewispelaere die het project materialiseerden.

    Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.