Een nieuw licht in Vorst: Het Tweede Detentiehuis van België

Een Nieuw Hoofdstuk in het Belgische Rechtssysteem

Brussel, 7 juli 2023 – Een gloednieuwe kans voor degenen die het rechte pad hebben verlaten. Een kans op verandering, op groei, op een leven na detentie. Dit is de belofte die het tweede detentiehuis van België maakt. Gelegen in Vorst, Brussel, biedt het huis plaats aan 57 bewoners die een kort verblijf in de gevangenis uitzitten. Dit project, mogelijk gemaakt door de Regie der Gebouwen, werd officieel geopend door vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee, Vincent Van Quickenborne en staatssecretaris voor Digitalisering, Administratieve Vereenvoudiging, Privacybescherming, Regie der Gebouwen, Mathieu Michel.

Herdefiniëren van Korte Straffen

De weg van de criminaliteit leidt vaak tot een pad zonder einde. Maar dankzij minister Van Quickenborne’s innovatieve benadering van gerechtigheid, krijgen kleine criminelen een kans om niet te veranderen in professionele schurken. Sinds 1972 werden korte straffen niet uitgevoerd in België. Nu wordt dit veranderd – sinds september 2022 worden straffen van 2 tot 3 jaar uitgevoerd. Vanaf 1 september 2023 wordt deze regel uitgebreid naar straffen tussen 6 maanden en 2 jaar. De detentiehuizen vormen de perfecte setting om deze verandering te implementeren, met hun focus op rehabilitatie en de ondersteuning die ze bieden aan ‘first offenders’.

Het Hart van de Verandering: Detentiebegeleiders

Een cruciale factor in dit nieuwe proces zijn de detentiebegeleiders. Zij staan paraat om de gedetineerden te motiveren en begeleiden, actief betrokken bij activiteiten, opleidingen en het zoeken naar werk. Deze begeleiders geven gedetineerden de mogelijkheid om hun leven terug te nemen, ze leren omgaan met dagelijkse verantwoordelijkheden en bereiden ze voor op re-integratie na hun straf.

Een Nieuwe Bestemming: Oude Vrouwengevangenis wordt Detentiehuis

Het detentiehuis van Vorst vond zijn nieuwe thuis in de voormalige vrouwengevangenis in de Berkendaelstraat. De Regie der Gebouwen investeerde in het opknappen en aanpassen van het gebouw, waardoor het een plek van hoop en verandering werd.

Het Openingsgala: een Stap Voorwaarts

De plechtige opening van het nieuwe detentiehuis in de Brusselse regio markeert een belangrijke stap in de strijd tegen criminaliteit en recidive. Met deze vooruitstrevende aanpak voor strafuitvoering krijgt gerechtigheid in België een frisse en hoopvolle betekenis.

De Toekomst van Gerechtigheid

Het doel van de detentiehuizen, zoals verwoord door de minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, is om ervoor te zorgen dat beginnende criminelen hun leven terug in handen nemen en niet hervallen in criminele activiteit. De detentiehuizen helpen bij het creëren van een veiligere samenleving, een samenleving waar straffen daadwerkelijk worden uitgevoerd, zoals aangegeven door staatssecretaris Mathieu Michel. Het detentiehuis in Vorst is een stap in de goede richting voor een vernieuwde en rechtvaardige aanpak van het Belgische rechtssysteem.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *