Een nieuw leven stapt in de wereld in Bellewaerde Park

De geboorte van een Rothschildgiraffenkalf in Bellewaerde Park is een moment van vreugde en hoop, niet alleen voor het park zelf maar voor natuurliefhebbers wereldwijd. Het symboliseert de voortdurende inspanningen om deze bedreigde soort te behouden en biedt een unieke kans voor bezoekers om deel uit te maken van deze bijzondere reis.

Ieper, 2 april 2024 – Gisterenavond, om precies 21:10 uur, verwelkomde Bellewaerde Park een nieuw lid in zijn giraffenfamilie, een moment van grote vreugde en belang voor het behoud van deze majestueuze dieren. Dit jonge mannetje, voortgekomen uit de zorgzame band tussen Rothschildgiraffen Dumisani en Safiya, markeert een lichtpunt in het Europese fokprogramma voor deze bedreigde diersoort.

Een geboorte die het leven viert

De verwachtingen waren hooggespannen sinds de eerste tekenen van de bevalling zichtbaar werden rond 18:00 uur, met de onmiskenbare aanblik van kleine pootjes. Slechts drie uur later werd het park verblijd met de komst van het kalf, dat ter wereld kwam terwijl moeder Safiya standvastig bleef staan. Met een gewicht van 58,3 kg en een lengte van 175 cm, zet dit jonge girafje zijn eerste stappen in een wereld die hem met open armen ontvangt.

Het bijzondere aan deze geboorte was niet alleen het vlotte verloop, maar ook de aanwezigheid van Kamala en Zuri, die getuige waren van dit wonder. Zuri’s pogingen om aan Safiya’s uier te zuigen tijdens de bevalling, dienden als blijk van steun en hielpen om een serene atmosfeer te creëren. Het was een scène die de natuurlijke verbinding tussen deze dieren benadrukte, en toonde hoe zorg en compassie diep geworteld zijn in hun gedrag.

Bijdrage aan het Europese kweekprogramma

In een wereld waar slechts 1.400 Rothschildgiraffen vrij rondlopen, en een additionele 429 hun thuis vinden in door EAZA erkende dierentuinen, staat de geboorte van dit kalf symbool voor hoop. Bellewaerde Park, met nu een trots aantal van vijf giraffen, blijft een actieve bijdrage leveren aan het Europese fokprogramma, gericht op het behoud en de uitbreiding van deze zeldzame soort.

Een naam met betekenis

Nog zonder naam, staat dit jonge girafje aan het begin van een bijzondere reis. De abonnees van Bellewaerde Park krijgen de eer om een Afrikaanse naam te kiezen die past bij zijn afkomst en toekomst. Het is een mooie manier om de band tussen het park en zijn bezoekers te versterken, en een unieke gelegenheid voor de gelukkige winnaar om dit nieuwe leven van dichtbij te bewonderen.

Een huis om te groeien

Het vernieuwde en uitgebreide giraffenverblijf, inclusief een unieke zandstal in België, biedt een warm en veilig thuis voor de giraffenfamilie. Het stelt hen in staat om te rusten, te spelen, en te groeien in een omgeving die hun natuurlijke behoeften respecteert. Bezoekers kunnen door het raam van de stal al een glimp opvangen van dit nieuwe leven, een voorbode van de dagen waarop hij vrijelijk de savanne zal verkennen.

Auteurs tekst: Andy Vermaut (+32499357495) en Serge Jansen (+32468334833) van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be