Een nieuw hoofdstuk voor de Sint-Gertrudiskerk: glansrijk herrezen

De Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke herrijst na maanden van zorgvuldige restauratie, een viering van gemeenschap en toewijding. De triomf van vakmanschap en de belofte van een gedeelde toekomst worden omarmd met dankbaarheid.

Een feestelijk begin

De restauratiewerken aan de Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke zijn triomfantelijk voltooid. Een ware viering van vakmanschap en toewijding, gekroond met een ceremoniële heropening op zaterdag 4 mei, geflankeerd door een eucharistieviering die de gemeenschap verenigde. Na deze heilige ceremonie werden de inwoners uitgenodigd voor een feestelijke receptie, tot in de puntjes georganiseerd door zowel het kerkbestuur van Bovekerke als het lokale gemeentebestuur.

Een reis van herstel

De reis naar deze triomf begon op een grijze maandag in september 2022, met een toewijding die 300 dagen in beslag zou nemen. Doch, zoals het leven vaak doet, waren er obstakels op dit pad. Verborgen onder de mantel van tijd bleken de fundamenten van de torenspits aangetast door bederf, waardoor maanden van vertraging onvermijdelijk waren. Maar uitdagingen werden overwonnen, en het resultaat staat nu als een pronkstuk in het hart van Bovekerke.

Een vernieuwde pracht

De gevels schitteren na een grondige reiniging, het metselwerk ademt nieuw leven na zorgvuldige restauratie, en de binnenmuren stralen met hun frisse pleisterwerk. Het dak, het klokkentorenmechanisme, elk detail is opnieuw geboren. Een herleving van grandeur, een eerbetoon aan het verleden, en een belofte voor de toekomst.

Een prijs van toewijding

De kosten van deze titanenarbeid bedroegen 867.464,51 euro, waarvan de Vlaamse Overheid genereus een restauratiepremie van 628.771,28 euro toekende. Doch, zoals bij elke ambitieuze onderneming, waren er onvoorziene uitdagingen die een extra investering van meer dan 300.000 euro vergden. Maar dankzij bijkomende subsidies werd deze financiële beproeving met gratie doorstaan.

Een erfgoed gekoesterd

“De gemeente Koekelare koestert haar architectonische erfgoed als kostbare juwelen”, verkondigt schepen Jessy Salenbien. “De toevoeging van de Sint-Gertrudiskerk aan dit erfgoed illustreert onze toewijding aan het behoud van ons verleden voor de generaties die volgen.”

Een lofzang van dankbaarheid

Voorzitter Etienne Mostrey van het kerkbestuur van Bovekerke spreekt een oprechte dankbetuiging uit aan eenieder die betrokken was bij deze epische onderneming. Van het gemeentebestuur tot de architecten, van de aannemers tot de arbeiders die dagelijks hun handen vuil maakten, elke bijdrage werd met dankbaarheid ontvangen. Hun inspanningen hebben niet alleen een kerk hersteld, maar een gemeenschap verenigd.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)