Een nieuw hoofdstuk voor de Leieboorden in Kortrijk

Kortrijk’s Leieboorden staan op het punt om een grootschalige metamorfose te ondergaan. Vanaf 18 september 2023 zullen gefaseerde werken de iconische Oude Leie herdefiniëren, waardoor een balans tussen natuur, historie en moderniteit ontstaat.

Een nieuw hoofdstuk voor de Leieboorden

Kortrijk, 18 september, 10:00 uur, Stadscentrum

Wanneer je de historische stromen van Kortrijk’s Leieboorden volgt, kom je uit bij een nieuw tijdperk. De fundamenten voor verandering zijn gelegd en de stad, doordrenkt van verhalen en geschiedenis, betreedt een nieuwe fase van haar legendarische kroniek.

De renaissance van de Oude Leie

Elk detail is zorgvuldig overwogen. Het archeologisch onderzoek heeft de fluisteringen van het verleden onthuld, terwijl gloednieuwe nutsleidingen de moderne polsslag van de stad ondersteunen. Onder het waakzame oog van Aannemer Stadsbader zullen de herdefiniëringswerken van de Oude Leie op 18 september beginnen.

Een harmonieuze dans van fasen

Om de delicate balans tussen heden en toekomst te bewaren, heeft Kortrijk gekozen voor een gefaseerde aanpak. Zo wordt er respect getoond voor het dagelijkse leven, handelaren en inwoners, zelfs terwijl de stenen van verandering worden gelegd.

De eersteling van fase 1

De Dolfijn- en Kasteelkaai ontvouwen hun verhaal vanaf 18 september tot maart 2024. Deze zone, binnenkort een groene oase, zal tientallen nieuwe bomen verwelkomen op een uitgestrekt terrein van 1.000 m². Het verkeer zal zich even aanpassen, een tijdelijke stasis, terwijl de omgeving transformeert.

De wedergeboorte van de Reepkaai

Na het hoogtepunt van fase 1, wordt de aandacht verplaatst naar de Reepkaai in maart 2024. Hier zal een nieuw stadslandschap ontstaan, dat in juli 2024 voltooid zal zijn.

De tijdlijn van transformatie

September – Oktober 2023: Verjonging van Dolfijnkaai en Kasteelkaai. Oktober 2023 – Maart 2024: Voortzetting van de werkzaamheden bij Dolfijnkaai en Kasteelkaai met behoud van toegang tot Kasteelbrug. Maart 2024 – Mei 2024: Afronding van de verlaagde zone en begin van de Reepkaai renaissance. Mei 2024 – Juli 2024: De voltooiing van de Reepkaai.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be