Een Muzikale Vernieuwing: Kortrijk’s Conservatorium Verwelkomt Zes Nieuwe Piano’s op het Podium van Topklasse!

Duizend en één toetsen van vernieuwing zingen in de lucht boven Kortrijk, aangezien het conservatorium in een historische muzikale coup, zes gloednieuwe piano’s verwelkomt om hun bestaande orkest van instrumenten te vervangen. Hierbij gaat het niet zomaar om zes nieuwe toevoegingen, maar om magnifieke creaties die de bladmuziek van dit conservatorium opnieuw zullen definiëren en het naar de top van de Vlaamse muziekgilde zullen brengen.

Pianoplan: Een Harmonieus Verhaal van Vernieuwing

In de voetsporen van het roemruchte ‘Pianoplan’ dat drie jaar geleden door het conservatorium en Stad Kortrijk werd gelanceerd, zijn de oudste en meest melodie-moeë leden van de piano-vloot van het conservatorium onderworpen aan een rigoureuze audit. Een kwartet aan virtuoze vleugels en een duo van bemoedigende buffetpiano’s zijn zorgvuldig geselecteerd om de bejaarde melodiemakers te vervangen. Deze zijn allemaal geleverd door de toonaangevende experts van Piano’s Maene, de onbetwiste maestro’s van de piano-wereld in België en Nederland.

Nieuwe Pianotoetsen Zingen in Kortrijk

Zelfs na intensieve onderhoudsinspanningen, was de tijd voor sommige piano’s gekomen om een welverdiend pensioen in te gaan. Ze maken plaats voor de frisse klanken van vier nieuwe vleugels die het muzikale landschap van de hoofdschool in Kortrijk en de afdeling Aalbeke zullen transformeren. Ook de aankoop van twee nieuwe buffetpiano’s getuigt van de toewijding van het conservatorium aan muzikale vernieuwing en ontwikkeling.

Een Steinway: De Kroonjuweel van Kortrijk’s Conservatorium

Tussen de nieuwe aanwinsten vinden we een juweel dat in een aparte klasse van eigen speelt: een Steinway A uit 2019. Deze verheven aanwinst breidt het portfolio van topklasse piano’s van het conservatorium uit tot drie, een opmerkelijke prestatie die het conservatorium tot de sterren van de Vlaamse muziekgemeenschap lanceert. Erik Desimpelaere, directeur van het Conservatorium Kortrijk, spreekt vol enthousiasme over de veelbelovende toekomst van dit meesterwerk van vakmanschap, voorspellend dat het in de toekomst zal dienen als het hart van vele kamermuziekconcerten en toonmomenten.

De Week van de Piano: Het Ritmische Spektakel van Kortrijk

Om de aankomst van deze grandioze piano’s te vieren, presenteert het Conservatorium Kortrijk de Week van de Piano van 24 tot en met 29 februari 2024. Dit muzikale feest zal een stellaire line-up van artiesten verwelkomen, waaronder Jef Neve, Vitaly Samoshko en Alex Koo, die concerten en masterclasses zullen geven. De week zal culmineren in een muziektheatervoorstelling rond Chopin in de iconische Broeltorens en een pianoconcert door de studenten in Buda Kitchen.

De Triomf van het Pianoplan: Een Echo van Muzikale Voortreffelijkheid

Met het succes van het pianoplan heeft het Conservatorium Kortrijk niet alleen verzekerd dat het zich de komende decennia geen zorgen hoeft te maken over de kwaliteit van zijn instrumenten, maar ook dat het zichzelf positioneert als een van de leidende conservatoria in Vlaanderen op het gebied van pianopatrimonium.

Kelly Detavernier, Schepen van Onderwijs, viert de aankoop als een triomf voor het conservatorium, de stad Kortrijk en de hele regio. Met dit initiatief hebben ze de melodische standaard verhoogd en het Conservatorium Kortrijk op de kaart gezet als een pionier van muzikale voortreffelijkheid.

In het licht van deze buitengewone ontwikkelingen nodigen we iedereen uit om te komen genieten tijdens de Week van de Piano en deel uit te maken van dit historische hoofdstuk in de muzikale geschiedenis van Kortrijk.

Het klankenensemble van Kortrijk is vernieuwd en klaar om nieuwe, inspirerende symfonieën te creëren. Zoals het oude gezegde luidt, “Waar woorden tekortschieten, spreekt de muziek.” En in Kortrijk, spreekt de muziek luid en duidelijk.

Dit is het begin van een nieuwe sonate voor het Conservatorium Kortrijk, een die belooft om vreugdevolle en inspirerende melodieën te laten weerklinken in de harten van iedereen die het voorrecht heeft om te luisteren. Wees getuige van de symfonie van vernieuwing en vier samen met ons de komst van onze zes nieuwe maestro’s van muziek.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )