Een mirakel in de nacht: dankbaarheid voor de heldhaftige redding van alle bewoners door Brandweer Westhoek tijdens zorgafdelingbrand

Na een nachtelijke brand in de zorgafdeling Estrade in Poperinge hebben hulpverleners op indrukwekkende wijze 54 bewoners geëvacueerd zonder verwondingen. Families en organisaties betuigen hun diepe dankbaarheid voor deze heldendaad.

Terwijl de nacht haar donkerste uren beleefde, vlamden de felle tongen van een brand op in de zorgafdeling Estrade te Poperinge. Een situatie die angst en chaos zou hebben verspreid, was het niet voor de onbaatzuchtige hulpverleners die onmiddellijk in actie kwamen en het ondenkbare deden.

De ontsnapping uit de vurige greep

Met 54 bewoners, waarvan velen rolstoelgebonden of bedlegerig, was het geen geringe taak om iedereen veilig uit het gebouw te evacueren. Ronny Van Troostenberghe, die de berichten over de brand van dichtbij volgde, kon zijn verbazing niet onderdrukken: “Het lijkt wel alsof deze helden het onmogelijke hebben gedaan,” zegt Ronny aan het Nieuwsblad. Het verlossende woord kwam snel: geen enkele bewoner was gewond.

De kracht van verbinding

Ronny’s schoonbroer, Stefaan (61), is één van deze bewoners. Een man met zowel dementie als het downsyndroom, waardoor hij snel gedesoriënteerd raakt. “De snelheid en behendigheid waarmee deze hulpverleners werkten, heeft ervoor gezorgd dat Stefaan nu veilig is,” vertelt een geëmotioneerde Ronny. “Wat zij daar deden, grenst aan een wonder.”

Terug naar een plek van liefde

Na de eerste noodzakelijke opvang in een ziekenhuis in West-Vlaanderen, vonden Stefaan en zijn medebewoners hun tijdelijke thuis in het Ieperse woonzorgcentrum Huize Wieltjesgracht. Onder de hoede van De Lovie vzw zullen ze daar de beste zorg ontvangen. Ronny hoopt vurig op een snelle terugkeer naar hun vertrouwde thuis in Poperinge.

Een golf van dankbaarheid

Niet alleen de families van de bewoners zijn de hulpverleners eeuwig dankbaar. Birgit Provoost, stafmedewerker van De Lovie vzw, bevestigt dat er vanuit de organisatie ook een dankmoment gepland staat. “Hun moed en professionaliteit verdienen alle lof en erkenning.” verklaart ze eerder aan het Nieuwsblad.

Als teken van hun dankbaarheid is de familie van plan om de hulpverleners volgende maand te verrassen. De precieze details van deze verrassing worden geheim gehouden, maar het belooft iets speciaals te worden.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be)