Een mijlpaal: Twintig jaar de Merode in het hart van Vlaanderen

De twintigste verjaardag van Landschapspark de Merode staat symbool voor een tijdperk van bescherming, ontwikkeling en viering van een uniek stuk Vlaanderen. Dit jubileum onderstreept de kracht van samenwerking en het voortdurende engagement voor de schoonheid en het behoud van ons gedeeld natuurlijk en cultureel erfgoed.

Twintig jaar de Merode: Een lustrum vol groei en verbinding

De Merode, 31 maart 2024 – Het landschap van de Merode, dat zijn wortels vindt in de visionaire aankoop van bosgebieden door de Vlaamse Landmaatschappij twintig jaar terug, viert vandaag een belangrijk jubileum. De start van deze samenwerking, die grenzen overstijgt, werd gemarkeerd met de creatie van een toegankelijk en levendig gebied onder leiding van Landschapspark de Merode vzw. Dit jaar wordt de vruchtbare samenwerking geëerd met een reeks festiviteiten, ingeluid in de historische Abdij van Averbode.

Verbinding over grenzen heen

De harmonie tussen de negen gemeenten die het park vormen – van Aarschot tot Westerlo – weerspiegelt het unieke karakter van dit gebied. ‘Laat je leiden langs kastelen en abdijen’, een zin die het rijke erfgoed en de natuurlijke pracht van de Merode perfect omvat, nodigt uit tot ontdekking. De inspanningen van vele handen hebben geleid tot een landschap waar het verleden en de natuur in elkaar overvloeien, waarbij de oorspronkelijke pracht bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Van historische gronden tot publiek domein

De overgang van privaat naar publiek domein heeft de Merode veranderd in een toevluchtsoord waar iedereen kan genieten van de rijke biodiversiteit en de stille getuigen van het verleden. Deze evolutie naar een open en toegankelijke ruimte benadrukt het belang van behoud en respect voor zowel natuur als erfgoed.

Toekomstdromen en duurzame stappen

De koers die door de VLM en Landschapspark de Merode vzw is uitgezet, vormt een lovenswaardig model van samenwerking en toewijding. De focus ligt op het samenbrengen van natuurlijke schoonheid en culturele schatten, terwijl ook de lokale economie en ecologie gesteund worden.

Een feest van gemeenschap en natuur

Het jubileumjaar staat bol van de evenementen die de spirit en de schoonheid van de Merode vieren. Van fototentoonstellingen die de transformatie van het landschap tonen tot initiatieven die de verbondenheid met de natuur bevorderen, elk moment van feest is een testament van de gezamenlijke inzet voor dit prachtige gebied.

Feestprogramma 20 jaar Merodewerking

Landschapspark de Merode werkte een mooi feestprogramma uit voor 2024, met activiteiten in alle Merodegemeenten.

 • 30 maart – 24 september: Pop-up foto-expo in de 9 Merodegemeenten
 • 30 april: Lancering Verborgen Veerkrachtpad in Gerhagen, (i.k.v. professionele outdoortherapie)
 • 8 juni: Feestelijke opening van de Stoomzagerij in Laakdal
 • 22 september: Merodehappening in Westerlo
 • 26-27 oktober: Dag van de Stilte in het Merodegebied
 • Najaar Lancering multimediaal wandelconcept i.s.m. het Merodefestival

Meer info: bezoekdemerode.be

Landschapspark de Merode gezien vanuit de lucht

Samen met de Langdorpse luchtfotograaf Alain Pardon neemt Landschapspark de Merode je in vogelvlucht mee door al het moois uit de streek. Een unieke pop-up foto-expo in open lucht, met foto’s van toen en nu.

 • 30 maart – 14 april: Herselt – Provinciaal Groendomein Hertberg 17 april – 5 mei Diest – Begijnhof
 • 8 mei – 26 mei: Scherpenheuvel-Zichem – Maagdentoren
 • 29 mei – 16 juni: Aarschot – Demertrefplaats Langdorp
 • 19 juni – 30 juni: Geel – Samenhof Zammel
 • 3 juli – 21 juli: Tessenderlo – Gerhagen
 • 24 juli – 4 augustus: Hulshout – Hof ter Borght Westmeerbeek
 • 7 augustus – 25 augustus: Laakdal – Oud gemeentehuis Vorst-Centrum
 • 28 augustus – 24 september: Westerlo – Markt

Meer info: bezoekdemerode.be/expo

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be