Een literaire ode aan de fiets: veiligheid in schoonheid

Gemeenschapszin in Ichtegem

Stel je de wielen van een fiets voor als de ronddraaiende cirkels van het leven. Elk jaar weer zorgt het lokaal bestuur van Ichtegem, in harmonieuze samenwerking met de lokale politie zone Kouter, voor een ritueel van bescherming en herkenning. Dit jaarlijkse gebaar richt zich op de fiets – niet zomaar een vervoersmiddel, maar een metafoor voor onze reis door het leven.

Gelabeld, maar niet gebrandmerkt

Burgemeester Lieven Cobbaert belicht: “Elk jaar worden we bijgestaan door de lokale politie in onze ambitie om fietsen te voorzien van een onderscheidend label. De data waarop de wielen van het leven even stilstaan zijn woensdag 27 september in het pittoreske Bekegem en op de levendige vrijdag 29 september in zowel Eernegem als Ichtegem.”

Deze fietslabels zijn geen simpele stickers. Ze vertellen het verhaal van hun eigenaar door het gebruik van het rijksregisternummer. In het onfortuinlijke geval van diefstal, wordt dit nummer een lichtstraal, die de weg naar huis wijst. En maak je geen zorgen, deze liefdevolle markering beschadigt jouw stalen ros op geen enkele manier.

Een symbolische betrokkenheid

Burgemeester Lieven Cobbaert vervolgt met een glimlach: “Jaarlijks eren we ongeveer 100 fietsen met een label. Dit jaar strekken we onze handen nog verder uit, naar de toekomstige generaties van onze stad. In de laatste week van september bezoeken we elke basisschool in Groot-Ichtegem en SIGO Eernegem. Onze scholen, de bakens van kennis, zullen zelf de nodige informatie verstrekken aan onze jonge lichtjes.” Hij voegt er nog aan toe, met een knipoog: “En vergeet niet, net als bij elk groot avontuur, je identiteitskaart mee te nemen.”

Details die de ziel strelen

Voor diegenen die hun fiets willen laten baden in deze traditie:

  • Woensdag 27 september, tussen 13.30 en 15.00 uur, wacht De Kouter in Bekegem op je komst.
  • Op vrijdag 29 september, van 9.00 tot 10.30 uur, kan men terecht op de vrijdagmarkt in Eernegem.
  • Later diezelfde dag, tussen 18.00 en 19.30 uur, wordt de St. Michielskermis bij Huis Dekeyser in Ichtegem verrijkt met deze prachtige traditie.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.