Een literaire duik in het erfgoed van Diksmuide

Op de 35ste Open Monumentendag nodigt Diksmuide bezoekers uit om via verschillende activiteiten haar rijke geschiedenis te ontdekken, variërend van stadsrondvaarten tot erfgoedwandelingen.

Diksmuide, 10 september, 15:00 – Het is een dag als geen ander, waarop de zon het water van de kanalen kust en de stad in al haar historische glorie tot leven komt. Op deze 35ste Open Monumentendag nodigt Diksmuide haar bezoekers en inwoners uit om op een bijzondere manier haar rijke geschiedenis te ontdekken.

Met hart en ziel het erfgoed beleven

Generaties hebben hun verhalen, tradities en liefdes voor deze stad doorgegeven. Met elke vertelling verweven in de bakstenen muren en de kasseien straten, blijft de stad evolueren terwijl ze trouw blijft aan haar roots. En het is juist dit verleden dat vandaag, onder de noemer ‘Met hart en ziel’, centraal staat.

Varen door het verleden

Vlaanderen biedt meer dan duizend activiteiten tijdens Open Monumentendag, maar de stadsrondvaart in Diksmuide is er één die het hart sneller doet kloppen. Al varend word je deel van de levende geschiedenis, waarbij de littekens van de Eerste Wereldoorlog en het herdenkingslandschap tot leven komen.

Wandelen op het ritme van de stad

Voor wie het vaste land verkiest, onthult de Erfgoedwandeling ‘Stadslink’ de ziel van de stad. Startend met een introductie in de expo Liksems, leiden de klinknagels je door het hart van Diksmuide. De ErfgoedApp dient als je persoonlijke gids, die je langs de rijke verhalen van de stad begeleidt.

Ontdek meer in de Boterstad

Verder openen diverse partners hun deuren en nodigen je uit om de verborgen parels van de Boterstad te verkennen. Zoals De Lovie met haar beschermde Begijnhof, waar het verleden en het heden samenvloeien in een sociaal verhaal. Het Vlaams Architectuurinstituut, Museum aan de IJzer en Gidsenkring Westhoek verwelkomen je eveneens met open armen.

Praktische informatie

Het volledige aanbod van activiteiten is te vinden op www.bezoekdiksmuide.be/OMD2023 en www.openmonumentendag.be. Voor inschrijvingen en verdere vragen kan men terecht bij de Dienst Toerisme op de Grote Markt 6 of via toerisme@diksmuide.be.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )