Een jaar vol verbinding: Zonnebeke’s Zandvoordse Dorpspunt viert zijn eerste verjaardag

Zandvoorde, een klein dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Zonnebeke, heeft altijd zijn eigen unieke karakter behouden. Terwijl oude legendes, zoals die van de Beselaarse heksen, in de wind blijven fluisteren, heeft het dorp een nieuwe mijlpaal bereikt. Op 24 september viert het Dorpspunt zijn eerste verjaardag. Dit jubileum gaat niet onopgemerkt voorbij: een hele week feestelijkheden wacht de dorpelingen.

Een terugblik: De geboorte van het Dorpspunt

In 2021 richtte de gemeente Zonnebeke zich op het creëren van ‘Zorgzame buurten in Vlaanderen’. Uit dit initiatief sprong het Dorpspunt in Zandvoorde eruit. Dit punt is getransformeerd tot een levendige lokale ontmoetingsplek, een plaats van samenzijn en verbinding, mede dankzij de samenwerking met De Lovie vzw.

Meer dan alleen een buurtwinkel

Het Dorpspunt biedt de inwoners niet alleen dagelijkse benodigdheden, zoals vers brood en groenten, maar heeft ook een menselijk tintje. Medewerkers zijn altijd bereid een handje te helpen. Of het nu gaat om een brievenbus leeg te maken voor vakantiegangers of om samen te werken met bibliotheek De Letterschuur om boeken thuis te bezorgen.

Een mengelmoes van activiteiten

Naast diverse workshops en gezellige middagen, zoals breien, bloemschikken en rummikub spelen, introduceerde het Dorpspunt evenementen zoals ‘Café Dialoog’ waar inwoners samen ideeën kunnen bedenken voor de buurt. Tijdens de zomermaanden boden ze bovendien een pittoresk zomerterras aan, van waaruit men kon vertrekken voor een fotowandeltocht.

Eer van hoog bezoek

Het Dorpspunt viel ook buiten de dorpsgrenzen op. Op 23 maart ontving Zandvoorde een speciale gast, de Vlaamse minister van Welzijn, Hilde Crevits. Ze bezocht het Dorpspunt vanwege zijn pioniersrol in het creëren van zorgzame buurten.

Digitale toekomst

Naast fysieke diensten heeft het Dorpspunt een nieuwe digitale dimensie toegevoegd aan hun dienstenaanbod. Voor degenen die worstelen met technologie, staat een medewerker klaar om te helpen met dagelijkse digitale behoeften.

Een festiviteitenweek in aantocht

Vooruitkijkend naar hun jubileum zit het Dorpspunt niet stil. Ze hebben een week vol evenementen en activiteiten gepland, culminerend in een groot feest op 23 september. Wie geïnteresseerd is, kan zich inschrijven voor de evenementen en het volledige programma is online beschikbaar.

Zin om erbij te zijn? Schrijf je in via 057 20 52 77 of dorpspuntinzandvoorde@delovie.be. Het volledige programma kan je raadplegen op zonnebeke.be/dorpspunt-zandvoorde.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be